21 maart 2012

Wordt verwacht 281 (nieuws, 2012)

LITERAIRE SPEURZUCHT

Een hilarische hommage aan de spionageroman. Zo moet volgens uitgeverij Athenaeum de roman 'De spionnen' van Luis Fernando Verissimo worden gezien. Met het boek, dat in juni 2012 verschijnt, neemt de Braziliaanse schrijver zijn hoed af voor de klassiekers van auteurs als John le Carré en Graham Greene.

Het zit de hoofdpersoon uit 'De spionnen' niet mee. Hij is ooit begonnen als redacteur bij een kleine uitgeverij in de hoop op die manier zijn spionageroman te publiceren, maar schrijft nu dagelijks bikkelharde afwijsbrieven aan aspirant-schrijvers. Ieder weekend bezat hij zich en zijn vrouw praat vaker met hun hond dan met hem. Zijn leven is totaal mislukt. Maar dan belandt er een mysterieus manuscript op zijn bureau.

Hij raakt volledig in de ban van dit schijnbaar autobiografische boek, gerschreven door een prachtige, jonge vrouw. Ze is in gevaar, zo schrijft ze, en deze 'damsel in distress' moet gered worden. Samen met een stel drinkebroers uit het café waar hij het hele weekend liters bier en cachaça drinkt, besluit hij de zaak tot op de bodem uit te zoeken. En dan blijkt dat literaire speurzucht niet bepaald hetzelfde is als recherchewerk.

Luis Fernando Verissimo (1936) is behalve schrijver van romans en columns ook cartoonist en saxofonist in een jazzensemble. Zijn boeken zijn bestsellers in Brazilië.

Geen opmerkingen: