02 maart 2012

Melkkoe (nieuws, 2012)

SUZANNE VERMEER DOET EEN LUDLUMMETJE

Thrillerschrijver Robert Ludlum was bij leven en welzijn al een veelschrijver, maar ook sinds zijn overlijden in 2001 verschijnen er nog steeds boeken onder zijn naam. Zo bouwen auteurs als Eric van Lustbader en Gayle Lynds gestaag verder aan de Ludlum-bibliografie.

Met de Nederlandse auteur Suzanne Vermeer lijkt hetzelfde te gaan gebeuren. Even leek aan de succesvolle reeks van deze auteur van vakantiethrillers een einde te komen met de vroegtijdige dood van Paul Goeken (foto) in juni 2011, die de boeken onder het pseudoniem van Vermeer schreef. In januari van dit jaar verscheen nog 'Noorderlicht', een thriller op basis van een manuscript waar Goeken nog mee bezig was.

Nu blijkt uitgeverij A.W. Bruna de serie van Vermeer met een andere auteur voort te zetten. Op 19 juni verschijnt een nieuwe vakantiethriller, getiteld 'Bon Bini Beach'. Volgens een woordvoerster van A.W. Bruna is het een thriller 'naar een idee van Paul Goeken'. Wie de auteur is, blijft onbekend. ,,Dat is top geheim.'' Dat de uitgeverij de Suzanne Vermeer-reeks voortzet, is eigenlijk wel logisch. De serie blijkt een 'sterk merk', oftewel een melkkoe van formaat: van Vermeers boeken zijn inmiddels één miljoen exemplaren verkocht.

Redacteur Juliette van Wersch stelt het iets anders: ,,Het plotselinge overlijden van Paul Goeken heeft ons vorig jaar erg bedroefd en geschokt, maar in gesprek met zijn familie werd het al snel duidelijk dat het tijd was om hem de volle eer te gunnen voor het succes van zijn creatie Suzanne Vermeer. Paul werkte altijd vooruit en had een stapel ideeën voor volgende thrillers klaarliggen. Daar gaan we nu mee aan de slag.''

De verhaallijn van 'Bon Bini Beach' lijkt overigens als twee druppels water op die van 'Koorts' van Saskia Noort. Alleen de locatie is anders: Curaçao in plaats van Ibiza. Twee Nederlandse studentes gaan vakantie vieren op het Caribische eiland. Het belooft een tijd vol feestjes en party's te worden. Maar niets is minder waar. Een van de studentes verdwijnt spoorloos.

De promotie van het boek gebeurt via een Facebookcampagne en advertenties in vrouwenbladen. Ook kunnen lezers van 'Bon Bini Beach' een reis naar de Antillen winnen.

Geen opmerkingen: