26 maart 2012

Wordt verwacht 284 (nieuws, 2012)

TOEGETAKELD OP DE VERANDA

Uitgeverij Anthos brengt deze zomer het debuut van een Amerikaanse gezinstherapeut, Tom Wright. 'Wat de zomer niet overleeft', dat in juni 2012 verschijnt, begon als een lichtelijk autobiografisch kort verhaal, maar groeide uit tot een thriller.

In een stadje in het zuiden van de Verenigde Staten groeit de jonge Jim, Biscuit voor vrienden, bij zijn grootmoeder op. Op een dag treft hij zijn nichtje L.A. toegetakeld aan op de veranda en hij neemt haar mee naar binnen. Ze is te getraumatiseerd om haar verhaal te doen.

Al snel blijkt dat er in de stad meisjes verdwijnen die vermoord worden teruggevonden. Jim vermoedt dat er een verband is tussen de verdwijningen en hij denkt dat L.A. er meer van weet. Naarmate de lange, warme zomer vordert, ontdekt Jim steeds meer verdachten. Geplaagd door visioenen van de slachtoffers en geholpen door een bevriende politieman, gaat hij op zoek naar de moordenaar.

Volgens Wright is zijn roman door agenten en recensenten met de meest uiteenlopende etiketten beplakt. ,,Maar ik ben het meest eens met de benaming van 'zuidelijk, gothische, literaire coming of age-mystery''', aldus de schrijver op zijn website. Wright heeft daadwerkelijk een tijdje bij zijn oma gewoond en zijn inmiddels overleden nicht stond model voor Y.A. Maar de passage over de ontmoeting met de pedofiel, is de meest autobiografische in het boek, stelt Wright. ,,Maar het is de sfeer en de emotionele toon die echt waar is.''

Tom Wright woont en werkt als forensisch psychotherapeut in Texarna, Texas. Hij wordt vaak gevraagd om als getuige-deskundige in rechtszaken op te treden. Naast schrijver is Wright ook schilder en beeldhouwer.

Andere nieuwe titels:

Lieneke Dijkzeul - 'Wat overblijft' (augustus 2012). Nieuw deel in de Vegter-serie. In een idyllisch winterlandschap wordt zakenman Richard Verkallen dood aangetroffen. Verkallen zette kwaad bloed bij zijn familie omdat hij een donkere vrouw trouwde. Inspecteur Paul Vegter ontdekte dat Verkallen er jarenlang een minnares op nahield die hij vlak voor zijn dood aan de kant zette. Met tegenzin zet Vegter zich aan het oplossen van deze zaak.
Sam Eastland - 'Het geheime wapen' (juni 2012). 1939. Kolonel Nagorski, ontwerper van een immens grote tank, wordt vermoord. Stalin, vermoedt dat Het witte gilde, een groep voormalige soldaten van de tsaar, achter de moord zit, en geeft inspecteur Pekkala carte blanche om de plannen van het gilde te achterhalen.
Lorenza Ghinelli - 'De verslinder' (juni 2012). Thrillerdebuut van Italiaanse redacteur (1981) van uitgever Taodue. Pietro is 14 en lijdt aan het syndroom van Asperger. In tekeningen beeldt hij alles uit wat hij ziet. Hij is een gemakkelijk doelwit voor de jongens in zijn dorp. Vlak nadat Pietro weer eens is gepest, verdwijnt een van de pestkoppen. Zijn lerares vraagt hem een tekening te maken van wat voorgevallen is: op de tekening staat een oude man, in het zwart gekleed, met witte schoenen. Hij komt voor in de nachtmerries van de lerares.
Tess Franke - 'In haar eer' (september 2012). Nadat Gert Jan de Vries uit de kast kwam als schrijfster Tess Franke, bleef het even stil rond haar/hem. Maar nu komt Franke weer met een nieuw avontuur rond strafrechtadvocate Femke Wolzak. Zij neemt de verdediging op zich van een verkrachter en dat wordt haar niet in dank afgenomen. Ondertussen waart er ook nog een lustmoordenaar rond in Amsterdam.
Camilla Läckberg - 'Engelenmaker' (juni 2012). Pasen 1974. Een familie verdwijnt van het eiland Välo zonder een spoor achter te laten. Alleen de één jaar oude dochter Ebba blijft achter. Jaren later keert Ebba terug naar het eiland om in het ouderlijk huis een bed & breakfast te openen. Dan lijkt het verleden haar in te halen.
Conor Fitzgerald - 'Kapitale fout' (juli 2012). Op een vroege zaterdagochtend wordt een dode gevonden op de Piazza de Renzi in Rome. Het blijkt een uiterst getalenteerde kunstvervalser te zijn. Inspecteur Alec Blume wordt tegengewerkt in dit moordonderzoek.
Inger Frimansson - 'Rattenvanger' (juni 2012). Uitgever Titus Bruhn heeft jaren geleden zijn vrouw Rose verlaten voor een andere vrouw, Ingrid. Nu hij ernstig ziek is, wil hij Rose weer zien om haar om vergeving te vragen. Zij reageert echter niet op zijn telefoontjes. Hij vraagt Ingrid om bij Rose langs te gaan. Tussen de twee vrouwen ontbrandt een dramatisch treffen.

Geen opmerkingen: