06 maart 2012

Imre Dietz - Ik kom eraan (2012)

Voer voor psychologen


(Door Peter Kuijt)

'Ik kom eraan', de titel van de debuutthriller van psycholoog Imre Dietz, is ontleend aan het lied 'De vondeling van Ameland' van Boudewijn de Groot. Het wordt gespeeld bij bepaalde rituelen van een sekte uit het boek. En wie bekend is met de inhoud van het lied, hoeft niet te raden naar de gang van zaken bij de sekte.

Bij die geheimzinnige groepering zijn Tom en Ziggy terechtgekomen, respectievelijk de favoriete neef en het irritant aantrekkelijke nichtje van Mirka, derdejaars psychologiestudente. Veel tijd en energie heeft Mirka niet om zich bezig te houden met haar familieleden, want ene Sebastian verschijnt ten tonele. Een bloedmooie zwarte man, die de finesses van de tango beheerst, maar ook de verleidingskunst machtig is en al gauw Mirka tussen de kussens in zijn bovenwoning weet te krijgen.

Veel meer over het verhaal valt er niet vrij te geven, behalve dat de vier op de een of andere manier met elkaar te maken hebben. Dietz (1971) heeft een uiterst trage manier van vertellen. De verhaaltechniek 'show don't tell' is ze duidelijk nog niet machtig: er zijn weinig handelingen die het verhaal voortdrijven, maar des te meer gedachtekronkels en -spinsels die de boel alleen maar afremmen. Het verhaal wordt zowel door Mirka als door Tom verteld, twee tobberds die zich al piekerend door het leven worstelen. En dan verbaas je je nog het meest over Mirka, die zich op de ene pagina 'een leugenachtig kutwijf' voelt en zich de volgende pagina afvraagt hoe vrouwen toch hun foundation gelijkmatig op hun gezicht weten te poetsen. Leesvoer voor psychologen.

Spannend is 'Ik kom eraan' in de verste verte niet. Een geoefend lezer ziet al snel hoe het verhaal afloopt. En 'erotisch', zoals de uitgeverij belooft, is het ook geen hoogtepunt. Wel is er een scène, waarin breinaalden op onorthodoxe wijze worden gebruikt, waar de maag van de lezer zich omdraait. Dus Dietz kan het wel.

Psycholoog Dietz geeft ook trainingen mindfulness, waarin wordt geleerd de
werkelijkheid te aanvaarden en 'te leven in het moment'. Zo zullen we dus ook 'Ik kom eraan' moeten accepteren.

Imre Dietz - Ik kom eraan. Uitgeverij Wereldbibliotheek, 191 pag.

Geen opmerkingen: