22 maart 2012

Gesignaleerd (117)

vers van het mes!

PHILIP KERR - PRAAG FATAAL

Bij uitgeverij Boekerij is verschenen 'Praag fataal' van Philip Kerr, een nieuwe thriller rond speurder Bernie Gunther.

September 1941. Wanneer Bernie Gunther van het Oostfront terugkeert naar huis, treft hij een onherkenbaar veranderd Berlijn aan. De verduistering, de voedselrantsoenering, de RAF, een moordenaar die de S-Bahn onveilig maakt en Tsjechische terroristen maken tezamen het leven zeer onaangenaam. Toch pakt hij zijn oude baan bij de afdeling Moordzaken weer op en begint een affaire met een jongedame.

Maar Bernie is gedwongen alles per direct uit zijn handen te laten vallen wanneer de nieuwe Reichsprotector van Bohemen en Moravië, Reinhard Heydrich, hem op nogal dwingende wijze uitnodigt om een weekend door te brengen in diens landhuis in Praag. Het is een uitnodiging die Bernie graag bespaard was gebleven - vooral wanneer hij erachter komt dat de andere gasten allemaal kopstukken van de SS en de SD zijn.

Het weekend ontspoort vrijwel meteen doordat er een dode wordt gevonden in een kamer die van binnenuit op slot was. Bernie wordt uitverkoren om zijn onderzoeksvaardigheden in te zetten bij het oplossen van dit raadsel. En als hij faalt, weet hij wat er op het spel staat: niet alleen zijn eigen loopbaan, maar ook de reputatie van Heydrich.

Philip Kerr (1956) werd geboren in Edinburgh, en woont met zijn gezin in Londen. Zijn vaste hoofdpersoon Bernie Gunther maakte zijn eerste opwachting in de Berlijnse trilogie. Kerr schreef vervolgens 'De een van de ander', 'Een stille vlam', 'Als de doden niet herrijzen' en 'Grijs verleden'. Alle Bernie Gunther-thrillers zijn gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen.

Philip Kerr - Praag fataal. Vertaling: Herman van der Ploeg. Uitgeverij Boekerij, 376 pag., € 19,95. ISBN: 9789022562239

Geen opmerkingen: