16 maart 2012

Bekende naam (nieuws, 2012)

LAPIDUS AANGETROFFEN BIJ INVAL

Iedere keer als de Zweedse politie een inval doet bij bendes in de zuidelijke buitenwijken van Stockholm, is het raak: dan treft het arrestatieteam zowel een filmposter van Al Pacino in 'Scarface' en een thriller van misdaadauteur en advocaat Jens Lapidus aan.

Dat zegt de laatste in een interview met persbureau AP. Lapidus, auteur van onder andere 'Snabba Cash' (in het Nederlands vertaald als 'Snel Geld'), zegt die informatie te hebben van een politieman die een van zijn seminars bijwoonde.

In Nederlandse vertaling zijn al drie thrillers van zijn hand verschenen, maar in de Verenigde Staten komt zijn debuut 'Snabba Cash' uit 2006 pas op 3 april als 'Easy Money' in de winkels te liggen. Vertaalproblemen zorgden voor vertraging van de Engelstalige uitgave. De eerste vertaler slaagde er niet in om de straattaal die Lapidus veelvuldig gebruikt naar behoren in het Engels om te zetten. De uitgever huurde hierna een tweede vertaler in.

Ondertussen is Lapidus' ster in Zweden zo hoog gerezen dat hij zelfs een bekende naam is in de kringen die hij beschrijft. Zijn Stockholm-trilogie wordt het meest uitgeleend in de Zweedse gevangenisbibliotheken en sommige criminelen die 'Snabba Cash' hebben gelezen, willen Lapidus nu graag als advocaat.

1 opmerking:

Daan van 't Westeinde zei

Ik heb uit betrouwbare bron dat Lapidus een erg irritante kerel is die op de Power of Plots aan collega's vroeg: "Ik ben vertaald in Amerika. Bent u vertaald in Amerika? Ik heb x miljoen exemplaren verkocht, hoeveel heeft u er verkocht?" Ik kon al niet door dat gemaakt hippe taaltje komen en daarna helemaal niet meer.