GEWIJD AAN SCHOONHEID
De Bezige Bij geeft vooral géén thrillers uit. Die ordinaire bezigheid laat ze over aan haar populistische imprintbroertje Cargo.
Maar als dan toch de publicatie van een misdaadverhaal op haar pad komt, zal het bij De Bezige Bij nooit een thriller gaan heten. Eerder een 'roman noir'.
Dat is ook het geval met 'De geur van de maan' van de Vlaamse scenarioschrijver, regisseur, dichter en misdaadromanschrijver Patrick Conrad, die in mei 2012 door De Bezige Bij Antwerpen op de markt wordt gebracht. De presentatie gaat gepaard met een 'performance', zo laat de uitgever weten én met zoiets moderns als een Facebookcampagne. Dat dan weer wel.
Het verhaal: Vijf mensen worden in Antwerpen professioneel afgemaakt met een kogel in het hoofd. Op het eerste geizcht hebben de slachtoffers niets met elkaar gemeen. Toch besluit inspecteur John Van Dijck in de lokale Russische maffia te infiltreren.
Het onderzoek kost hem zijn baan en leidt hem binnen in de bizarre wereld van Winter Wertheimer. Deze asociale dandy teert op een royale erfenis en leidt een teruggetrokken bestaan, gewijd aan schoonheid. Na de dood van zijn moeder blijft Winter Wertheimer alleen met zijn secretaris achter in een renaissancewoning in de Antwerpse Keizerstraat. Daar beraamt hij een uitzichtloze kruistocht tegen vulgariteit en culturele verloedering.
Patrick Conrad (1945) was een van de medeoprichters van het Antwerpse dichtersgenootschap Pink Poets. In 2009 verscheen 'Getande raadsels', een portret van zijn vriendschap met Hugo Claus. 'De aap van God' (2002) werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs en voor De Diamanten Kogel. Zijn misdaadroman 'Starr' werd bekroond met De Diamanten Kogel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten