16 maart 2012

Gesignaleerd (112)

vers van het mes!

H.P. LOVECRAFT - HET ONZIENBARE EN ANDERE VERHALEN

Bij uitgeverij Oog & Blik/De Bezige Bij verscheen vandaag de verhalenbundel 'Het onzienbare, en andere verhalen' van H.P. Lovecraft. De verhalen zijn bewerkt en geïllustreerd door Erik Kriek.

Howard Phillips Lovecraft, de Amerikaanse schrijver van 'pulp' en 'weird tales', is de invloedrijkste horrorschrijver van de twintigste eeuw, maar was in zijn eigen tijd onbekend. Geboren in 1890 en gestorven in 1937, schreef hij in zijn korte leven meer dan honderd verhalen en enkele novelles. Zijn werk verscheen, als het al werd gepubliceerd, in amateur- en sciencefictiontijdschriften en zonk weg in de eindeloze stroom van macabere pulp in die tijd.

Pas na zijn dood kreeg Lovecraft erkenning. Erkenning als iemand die 'kosmische horror' creëerde, de horror van de nietige mens die zich langzaam omringd weet door een kil, wreed en willekeurig heelal.

Lovecraft schreef, vooral in de eerste twintig jaar van zijn schrijversbestaan, uitstekende macabere verhalen. Tekenaar Erik Kriek is zijn zijn tienerjaren gefascineerd door het macabere in het algemeen en de verhalen van Lovecraft in het bijzonder. In deze bundel brengt Kriek de donkere nihilistische, gothic-visie van Lovecraft en zijn zwart-witte tekenwerk zamen. Ziehier een tekening uit het boek.


H.P. Lovecraft - Het onzienbare en andere verhalen. Bewerkt en geïllustreerd door Erik Kriek. Uitgeverij Oog & Blik, 112 pag., € 24,90. ISBN 978 90 54 92345 9

Geen opmerkingen: