22 oktober 2013

Gesignaleerd 259 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

JOHN GRISHAM - DE ERFGENAAM


Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt vandaag 'De erfgenaam', de vijfentwintigste thriller van John Grisham. Het is een vervolg op zijn debuut 'De jury' ('A Time to Kill'), dat vijfentwintig jaar geleden verscheen.

John Grisham keert in 'De erfgenaam' terug naar het fictieve stadje Clanton in het zuiden van de Verenigde Staten. Seth Hubbard is een schatrijke man, maar ook een doodzieke man die lijdt aan longkanker. Hubbard vertrouwt niemand en vlak voordat hij zichzelf van het leven berooft, herziet hij zijn testament. Een met de hand geschreven brief die verregaande gevolgen zal hebben voor zijn volwassen kinderen, zijn zwarte huishoudster en advocaat Jake Brigance.

Het herziene testament roept meer vragen op dan dat het antwoorden oplevert. Waarom zou Hubbard zijn volledige kapitaal nalaten aan zijn huishoudster? Was hij door de chemotherapie en pijnstillers niet meer in staat helder na te denken? En wat heeft dit alles te maken met een stuk land dat ooit bekendstond als ‘Sycamore Row’?

John Grisham is de auteur van meer dan twintig thrillers en romans. Hij is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de succesvolste thrillerschrijvers aller tijden. Grisham is maatschappelijk zeer betrokken, zo zette hij zich in 2005 in voor de slachtoffers van Hurricane Katrina.

Grisham werd op 8 februari 1955 geboren in Jonesboro, Arkansas, als tweede kind in een gezin van vijf kinderen. Zijn vader werkte in de bouw en zijn moeder was huisvrouw. Na zijn studie rechten aan de University of Mississippi, werkte Grisham bijna tien jaar lang als jurist, waarbij hij zich specialiseerde in strafrechtelijke zaken en letselschadeclaims. In 1983 werd hij gekozen tot lid van het Huis van Afgevaardigden van de staat Mississippi, een functie die hij tot 1990 bekleedde. Als thrillerschrijver debuteerde hij in 1988 met 'De jury', maar het was zijn tweede boek 'Advocaat van de duivel' waarmee hij definitief zijn naam vestigde als de koning van de legal thriller.

Zijn carrière als schrijver begon toen hij op een dag in de rechtbank het schokkende relaas hoorde van een 12-jarig meisje dat was verkracht. Het zette hem aan tot het schrijven van een thriller waarin hij beschreef wat er gebeurd zou zijn als de vader van het meisje de verkrachters had vermoord.

Drie jaar lang stond Grisham elke ochtend om vijf uur op om enkele uren te kunnen schrijven voordat hij naar zijn werk ging. 28 uitgevers wezen het manuscript af, maar uiteindelijk werd het in juni 1988 door een kleine uitgeverij gekocht en uitgegeven in een bescheiden oplage van 5000 exemplaren.

Sinds de publicatie van 'De jury' heeft Grisham elk jaar een thriller geschreven, die stuk voor stuk bestsellers werden. Over de hele wereld zijn er op het ogenblik meer dan 225 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht, in 29 talen. Negen titels zijn verfilmd. In oktober 2012 is zijn nieuwe legal thriller, 'De afperser', verschenen.

John Grisham - De erfgenaam. Uitgeverij A.W. Bruna, 320 pag., € 19,95. ISBN: 978 94 005 0355 7 


De trailer van 'Sycamore Row'


2 opmerkingen:

'Graag Gelezen', mijn boekenblog zei

Ik heb deze gedeeld op FB

Michiel zei

mmmm, De Erfgenaam ken ik als een mooie thriller van Charles den Tex!?