27 oktober 2013

Internationale allure (nieuws, 2013)

OEUVREPRIJS VOOR CHARLES DEN TEX

Charles den Tex met de vleermuis (r)
en festivalvoorzitter Leo van der Plas
Schrijver Charles den  Tex heeft zondagmiddag de Gouden Vleermuis gekregen, een oeuvreprijs die in het leven is geroepen door het bestuur van het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer. Den Tex, drievoudig winnaar van de Gouden Strop en verantwoordelijk voor de succesvolle 'Bellicher'-reeks, toont zich volgens de jury 'een begenadigd schrijver van internationale allure waar Nederland trots op kan zijn'. ,,Zijn verhalen zijn verpakt in knappe plots, geschreven in een stijl die door zijn krachtige korte zinnen een beklemmende lading krijgen.''

Den Tex zei in zijn dankwoord 'enorm trots' te zijn. ,,Een oeuvreprijs. Ik had geen idee dat ik een oeuvre had, ik ben altijd bezig met een boek. Het boek wat net af is of het boek waar ik aan beginnen wil of het boek waar ik midden in zit. Dan is het mooi om erachter te komen hoe anderen dat zien.''

Op het festival werden ook voor de elfde keer de Crimezone Awards uitgereikt. De Crimezone Debuutprijs 2013 ging naar schrijver/cabaretier Arjen Lubach voor zijn thrillerdebuut 'IV', verschenen bij uitgeverij Podium. ‘Goed geschreven en heel erg spannend,’ daarmee vatte Crimezone-hoofdredacteur Sander Verheijen het juryrapport in één zin samen. De Crimezone Debuutprijs is de eerste lezersjuryprijs van de thrillersite. De jury bestond uit de Crimezone Club van Tien, tien fanatieke thrillerlezers en ambassadeurs voor de site en het genre uit Nederland en België. Genomineerd waren ook: Dennis Rijnvis met 'Savelsbos' (2de plaats), Victoria Farkas met 'Bitter' (3de), Thomas Olde Heuvelt met 'HEX' (4de) en Peter van Beek met 'Drift' (5de). De shortlist kwam tot stand na een korte verkiezing op Crimezone.nl.

Corine Hartman ontving de Crimezone Thriller Award voor Beste Nederlandstalige thriller ('Bloedlijn', Karakter uitgevers) en haar Amerikaanse collega Karin Slaughter won de publieksprijs in de categorie ‘Buitenland’ ('Stille zonde', uitgeverij Cargo). De Crimezone Thriller Awards zijn de enige publieksprijzen voor het genre in Nederland en Vlaanderen. De Beste Thriller van het Jaar-verkiezing startte 23 september met de bekendmaking van de stemlijst bestaande uit 99 titels. Er werden zo’n tienduizend stemmen uitgebracht.

Het was voor het eerst dat de Crimezone Awards werden uitgereikt tijdens het Nederlands Thrillerfestival. Het Stadstheater in Zoetermeer stond een dag lang in het teken van het spannende boek, met o.a. een thrillermarkt, verschillende paneldiscussies, lezingen, workshops, boekpresentaties en veel thrillerschrijvers.

Geen opmerkingen: