24 oktober 2013

Geïnspireerd door PRISM (nieuws, 2013)

THRILLER OVER HACKER BIJ INTERPOL WINT SCHRIJFWEDSTRIJD

Robert Lagerveld heeft met zijn manuscript voor de thriller 'Het Kaltenbrunner Protocol' de Tomas Ross Crime-schrijfwedstrijd gewonnen. Hij wint een persoonlijke workshop van de auteur naar wie de schrijfwedstrijd is genoemd en zijn manuscript maakt kans om uitgegeven te worden door het fonds Tomas Ross Crime, een imprint van uitgeverij Cargo. 

Volgens de jury was er een groot aantal inzendingen voor de wedstrijd. Behalve Lagerveld waren ook Martyn van Beek met 'BJZ', Aik Kramer met 'Noordzee', Ewold Polman met 'De kandidaat' en Joost Vormeer met 'De vrouw van de president' voor de prijs genomineerd. 

'Het Kaltenbrunner Protocol' is een thriller over de macht en corruptie die gepaard gaan met de opslag en analyse van privacygevoelige gegevens van burgers door overheden en geheime diensten. Nathan Donkervoort, een jonge Nederlandse journalist en hacker, ontwikkelt een algoritme waarmee het mogelijk is uit ruwe data terroristische dreigingen te voorspellen. 

Nathan gaat aan de slag bij Interpol, en krijgt toegang tot een schat aan geheime informatie. Al snel werpt zijn algoritme twee 'rode vlaggen' op, maar deze worden genegeerd door de leiding van Interpol. Als er daadwerkelijk een aanslag wordt gepleegd in het Ruhrgebied gaat Nathan op onderzoek uit en ontmaskert een factie binnen Interpol die, geïnspireerd door PRISM, uit is op de controle over de privégegevens van de Europese burgers. Het verhaal speelt zich hoofdzakelijk in het heden af, maar gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, de val van het apartheidsregime in Zuid-Afrika en oorlogsmisdaden gepleegd tijdens de Bosnische Oorlog, werpen hun schaduwen vooruit.

Geen opmerkingen: