17 oktober 2013

Op zoek naar de winnaar (nieuws, 2013)

JAAP JONGBLOED LEIDT JURY GOUDEN STROP 2014

Jaap Jongbloed
TROS-programmamaker Jaap Jongbloed ('Vermist') leidt de jury van de Gouden Strop 2014, de prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek. Jongbloed, geboren in Den Haag in 1955, is van oorsprong jurist. Hij raakte via TROS Aktua in de tv-journalistiek verzeild en kreeg bekendheid als presentator van programma's als 'Jongbloed & Joosten', 'Crime Time' en 'Deadline'. In 2001 was hij genomineerd voor de titel Omroepman van het Jaar. Sinds juli 1996 presenteert hij het programma 'Vermist', dat probeert vermiste personen op te sporen. 

Jongbloed wordt bijgestaan door Irene Start (redacteur literatuur en podiumkunsten Elsevier) die ook in 2013 jurylid was, Marian van Leth (directeur BiblioNu, Limburg), Erik de Vries (recensent VN's Detective & Thrillergids) en John Vervoort (thrillerrecensent van De Standaard, Het Nieuwsblad en Cobra.be), zo heeft de stichting CPNB laten weten.

Ook de jury van de Schaduwprijs 2014, de prijs voor het beste thrillerdebuut, is bekend. Die bestaat uit Wendela de Vos (thrillerauteur en voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs), Michael Berg (winnaar van de Gouden Strop 2013), thrillerauteur Almar Otten, (thriller)auteur Carla de Jong en Wim Krings (boekhandelaar en lid van het boekenpanel van 'De Wereld Draait Door').

Op de Avond van het Spannende Boek, 29 mei 2014, worden de winnaars van de Gouden Strop en de Schaduwprijs bekendgemaakt. De avond is de officiële opening van de Maand van het Spannende Boek. De Amerikaanse bestsellerauteur Tess Gerritsen schrijft het geschenkboek dat in Juni - Maand van het Spannende Boek cadeau wordt gedaan door de boekverkoper. De arts Gerritsen (San Diego, 1953) debuteerde in 1986 en heeft inmiddels meer dan 25 thrillers op haar naam staan. Bij het grote publiek werd ze vooral bekend door thrillers als 'Sneeuwval', 'Het stille meisje' en 'De laatste sterft'. De serie rondom Jane Rizzoli en Maura Isles werd met succes voor televisie verfilmd.

Het thema van de Maand is zoals eerder gemeld 'Terreur in thrillers' en draait om spionageromans en thrillers waarin inlichtingendiensten en terroristen de hoofdrol spelen. Om de dreiging van maatschappij- ontwrichtende aanvallen en het kat-en-muisspel tussen terroristische organisaties en inlichtingendiensten. Of de boeken zich nou afspelen tijdens de Koude Oorlog, in de roerige jaren ’70 of na 9/11, terreur is een veelvoorkomend onderwerp en het verandert mee met het politieke wereldtoneel. Auteurs van spionageromans en thriller waarin terrorisme een rol speelt, zijn onder anderen Robert Ludlum, Tomas Ross, Frederick Forsyth, John le Carré, Jacob Vis, Tom Clancy, David Baldacci, Roel Thijssen, maar ook... Simone van der Vlugt. Haar boek 'In mijn dromen' gaat over een geplande terreuraanslag in Amsterdam.

Geen opmerkingen: