24 oktober 2013

Geraffineerde parodie (nieuws, 2013)

GOLD DAGGER VOOR MISDAADROMAN OVER MISLUKTE MI5-SPIONNEN

Schrijver Mick Herron uit Oxford heeft donderdagavond de Crime Writers' Association Goldsboro Gold Dagger gewonnen. De jury vond zijn boek 'Dead Lions' de beste misdaadroman van het jaar. Herron versloeg drie andere genomineerden: Belinda Bauer ('Rubbernecker'), Lauren Beukes ('The Shining Girls') en Becky Masterman ('Rage Against the Dying').

Herron, die geboren werd in Newcastle, heeft twee misdaadromans in de 'River Cartwright'-serie op zijn naam staan en een reeks detectives die zich afspeelt in Oxford. In Dead Lions schrijft hij over Slough House in Londen, een duistere dependance van MI5, waar falende spionnen hun werkplek hebben. Sommige spionnen hebben een operatie verpest, anderen konden weer niet van de fles afblijven. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal weer terug willen naar waar de actie is. Ze krijgen die kans op eerherstel als er een spion uit de tijd van de Koude Oorlog dood wordt aangetroffen in een bus net buiten Oxford, ver van zijn vaste verblijfplaats. De jury vond 'Dead Lions' een goed geschreven en geraffineerde parodie op de klassieke Britse spionageroman. 

De CWA Ian Fleming Steel Dagger voor de beste thriller van het jaar ging naar Roger Hobbs voor 'Ghostman'. Zijn rivalen waren Stuart Neville met 'Ratlines', Mark Oldfield ('The Sentinel') en Robert Wilson ('Capital Punishment').  De twintiger Hobbs schrijft in zijn debuut over beroepscrimineel Jack, die in geen enkele database staat en alleen voor zeer specialistisch werk komt opdraven. Hij moet deze keer de troep opruimen, die is ontstaan na een niet geheel geslaagde casinoroof. Alle sporen die zouden kunnen leiden naar opdrachtgever Marcus dienen te worden gewist. De klus is complexer dan gedacht en wordt overschaduwd door een bankoverval van vijf jaar geleden. De onzichtbaarheid van Jack komt in gevaar.

Derek B. Miller won de CWA John Creasey Dagger voor beste debuut met zijn boek 'Norwegian by Night' en versloeg daarmee zijn concurrenten Hanna Jameson ('Something You Are'), Malcolm Mackay ('The Necessary Death of Lewis Winter') en Thomas Mogford ('Shadow of the Rock'). Norwegian by Night gaat over de 82-jarige weduwnaar Sheldon Horowitz, die tijdens een verblijf in Noorwegen getuige is van de moord op een vrouw. Horowitz weet haar zoontje te redden. hij is vastberaden om het jongetje te beschermen tegen de moordenaar en diens Balkanbende en samen slaan ze op de vlucht.

De Deense thrillerserie 'The Killing 3' won de International TV Dagger. De James Bond-film 'Skyfall' werd bekroond met de Film Dagger. 

Geen opmerkingen: