(Door Peter de Zwaan)
En toen kwamen er opeens vragen: ‘Waarom heb je nooit verteld dat je nog een boek hebt geschreven?’
En toen kwamen er opeens vragen: ‘Waarom heb je nooit verteld dat je nog een boek hebt geschreven?’
‘Hoezo, nog een boek.’
‘Nou, je hebt 'De Loverman' over die neuroloog Ernst Jansen Steur, maar in dezelfde week kom je met 'Foutje in Pigeon Forge'. Is dat niet een beetje veel, allemaal?’
Ik wist nergens van, ben gaan Googelen en ja hoor, daar was-ie: 'Foutje in Pigeon Forge'. Uitgave van Link.
Op de website van Link kon ik niets vinden, in mijn e-mail kon ik niets over een boekuitgave vinden, maar het was er wel: 'Foutje in Pigeon Forge' als boek, met een mooie voorkant, eerlijk is eerlijk.
Ik moet zeggen dat ik me een beetje lullig voelde. Twee boeken in dezelfde week, daar komt het woord: veelschrijver. Terwijl ik dit jaar bijzonder weinig heb geschreven.
Eind vorig jaar was 'De Loverman' af waaraan ik, tussen een paar bedrijven door, twee jaar had gewerkt. Vanaf januari ben ik bezig geweest met het opzetten van mijn eigen uitgeverij: Zwarte Zwaan. Ik zal niet zeggen dat het moeilijk is om een uitgeverij te beginnen, maar het is wel geweldig tijdrovend. Tijd voor schrijven was er niet en ik was blij met het verzoek van iemand met wie ik een tijdlang had samengewerkt: ‘Ik begin een uitgeverij voor e-books. Wil je voor mij een verhaal schrijven?’
Dat wilde ik, even wat anders aan de kop dan isbn-nummers, btw-toestanden en toegangscodes voor Bol.com en Centraal Boekhuis.
Ik poetste mijn oude held huurmoordenaar Rockne Paradise op en schreef 'Foutje in Pigeon Forge'.
Link was er blij mee en ik ging door met werkzaamheden voor Zwarte Zwaan, waaronder de voorbereiding van 'De Loverman'.
Op de laatste dag van september was ik bij de drukkerij om een paar pakken 'Lovermannen' op te halen. De dag erna werd ik erover geïnterviewd. Rockne Paradise, Link en Pigeon Forge waren geheel uit mijn denkraam verdwenen en toen de eerste vraag kwam, duurde het even voor ik wist waar het over ging.
‘We hebben het toch zeker wel over een e-book, hè?’
‘Jij wel, maar ik niet. Ik heb het op het scherm. AKO, paperback, 6,95 euro. Nergens staat dat het om een kort verhaal gaat, of moet ik dat opmaken uit de omvang van 56 pagina’s?’
Ik zei dat dat moest en dat dat ook voor de hand lag, maar een verhaal van 56 pagina’s kun je alleen kort noemen als het een groteletteruitgave betreft en dat was deze versie beslist niet.
Laat ik zeggen dat ik me verrast voelde door Link. Dat schreef ik en ik kreeg een mail terug waarin de uitgever zei dat hij zich dat kon indenken. Een paar dingen waren anders gegaan dan hij had verwacht, zei hij. Ik geloof hem, want a. hij is een aardig mens en b. nu ik zelf uitgever ben weet ik hoe snel dingen fout kunnen gaan.
Maar ik baal wel: twee tegelijk is te veel. Volgende keer laat ik contractueel vastleggen wanneer een verhaal op de markt mag komen en dat ik als ik zeg e-book ook werkelijk e-book bedoel.
(Deze column is ook te lezen op www.peterdezwaan.nl)
Peter de Zwaan (1944, Meppel) heeft tientallen publicaties op zijn naam staan, misdaadromans en jeugdboeken. Voor acht van zijn thrillers werd hij genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Met 'Het Alibibureau' won hij in 2000 die prijs. Zijn nieuwe thriller 'De Loverman' verschijnt bij zijn eigen uitgeverij Zwarte Zwaan en is vanaf 8 oktober verkrijgbaar. (Foto Peter de Zwaan: Bob Bronshoff)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten