06 oktober 2013

Een doos met chocola (nieuws, 2013)

SCHOTSE MISDAADAUTER HERSCHRIJFT ROMAN JANE AUSTEN

Titelblad van de eerste druk
De Schotse thrillerschrijver Alexander McCall Smith is gevraagd een moderne versie te schrijven van de roman 'Emma' van Jane Austen. McCall Smith zei dat de opdracht hetzelfde was als 'het verzoek krijgen om een doos met heerlijke chocolade op te eten'. ,,Het is zowel een voorrecht als een uitdaging'', aldus de auteur van onder andere de misdaadroman 'The No 1 Ladies' Detective Agency'. ,,Het is niet alleen een van de mooiste romans uit de Engelse literatuur, maar een van Austens meest provocerende en interessante boeken.''

McCall Smiths interpretatie van 'Emma' verschijnt in de herfst van 2014, 199 jaar na de publicatie van het origineel. McCall Smiths thrillercollega Val McDermid 'herschrijft' Austens postuum verschenen roman 'Northanger Abbey' uit 1818. Dat boek komt eveneens volgend jaar uit.

Jane Austen (1775-1817) schreef 'Emma' in 1815. De titel verwijst naar de hoofdpersoon, Emma Woodhouse, die in het begin van de roman wordt neergezet als een 'knappe, intelligente en rijke jongedame'. Maar al gauw blijkt dat ze nogal verwend is. Ze overschat haar eigen beoordelingsvermogen en haar 'koppelcapaciteiten' en is onwetend van de effecten die haar intriges op anderen hebben.

(Bron: BBC

Geen opmerkingen: