02 april 2012

Plaat van de maand (24)

De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Patrick Conrad, Lee Child, Alex van Galen, noem maar op. De vroege Nederlandse misdaadroman is op deze site een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Uit zijn rijke collectie richt Van Eyle eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - Nederlandse misdaadschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de vierentwintigste aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over Peter Leslie, man van twaalf ambachten en dertien ongelukken.

MET EEN OPWEKKENDE FRISHEID

(Door Wim van Eyle)


Peter Leslie was het pseudoniem van de op vijf januari 1905 geboren
doe-het-zelver Adrianus Johannes Veltman, die ook het pseudoniem William Fox hanteerde (zie Plaat van de maand-aflevering uit september 2011).

Hij zag in Amsterdam het levenslicht, maar kwam in de jaren dertig in Rotterdam terecht waar hij woonde op de Albrechtkade. Het was een man van twaalf ambachten en dertien ongelukken die om den brode ook nog wel eens
detectives schreef. Al deed hij dit niet lang, hij schreef ze wel in een hoog tempo.

Zijn boekjes werden uitgegeven door Swartsenburg die in deze Amusante Spannende Boeken-reeks voorin liet noteren: ,,In deze nieuwe reeks kleine romans verschijnen uitsluitend die boeken, die in staat zijn u eens helemaal uit de beslommeringen van alle dag te halen! Het zijn vlotte, boeiende detective-verhalen, niet te lang en met een opwekkende frisheid geschreven door onze nieuwe auteur PETER LESLIE. Vol vaart, tempo en realiteit geven ze u in kort bestek een maximum aan avontuur, spanning en ontspanning! De eigen stijl, oorspronkelijkheid en de vlotte wijze, waarop deze auteur u midden in de problemen stelt, is verrassend!

Meerdere titels zijn in voorbereiding en wij zijn er van overtuigd dat u, na een eerste kennismaking, steeds zult vragen naar de nieuwste titels uit onze Amusante Spannende Boeken-reeks."

1954 'Barbara is ondeugend!' (no.1)
1954 'Corinta is jaloers' (no.2)
1954 'Vera is een schat' (no.3)
1954 'Hap zei Colette!' (no.4)
1954 'Een vrouw Satan geheten' (no.5)
1954 'Wie is Suzanne?' (no.6)
1954 'Manette weet van niets' (no.7)
1954 'Wie is Manon?' (no.8)
1954 'Reken maar van nee!' (no.9)
1954 'Slanders met vacantie'
1954 'Het genootschap'
1954 'Het zagende spook' (mini-boekje)
1954 'Ben ik een moordenaar?' (mini-boekje)
1954 'De cocaïne schlager'
1954 'Douglas III is zoek!'
z.j. 'De zaak is rond'
1956 'Gevecht om 'n aalmoes'
1956 'Moord per abuis'

De covers van de boekjes waren eveneens van een opwekkende frisheid. Zie hieronder:(Bron: Wim van Eyle, Louis Weijs)

Geen opmerkingen: