10 april 2022

Exit (nieuws, 2022)

Schrijver Jack Higgins overledenDe Britse schrijver Harry Patterson, vooral bekend onder zijn pseudoniem Jack Higgins, is overleden op 92-jarige leeftijd. Dat melden Britse media.Pattersons bekendste werk was het boek The Eagle Has Landed (1975), dat gaat over een fictief complot om de Britse premier Winston Churchill te ontvoeren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat boek werd ook verfilmd in 1976: de hoofdrollen werden vertolkt door Robert Duvall, Michael Caine en Donald Sutherland.

Patterson werd geboren in Newcastle-upon-Tyne, maar verhuisde naar Belfast met zijn moeder toen het huwelijk van zijn ouders mislukte. Patterson toonde weinig interesse in school en verliet school zonder een diploma. Hij meldde zich aan bij het Britse leger, waar hij twee jaar diende als onderofficier in de buurt van de Oost-Duitse grens in de jaren 50. Hier ontdekte hij dat hij zowel talent had als scherpschutter als bovengemiddeld intelligent was.

Nadat hij het leger verliet studeerde hij sociologie aan London University. Na het behalen van zijn diploma werkte hij een tijd als leraar en begon met het schrijven van romans in 1959. Na een aantal succesvolle boeken kon hij zich volledig op het schrijven richten.

Patterson schreef vele romans onder vele pseudoniemen. Zo gebruikte hij James Graham, Martin Fallon en Hugh Marlowe als pseudoniem en schreef hij romans onder zijn eigen naam. In de late jaren 60 begon hij te schrijven onder het pseudoniem Jack Higgins. Onder dat pseudoniem brak hij door met de roman The Eagle Has Landed in 1975. Hierna schreef hij nog een aantal boeken onder andere namen, maar het grootste deel van zijn werk bracht hij uit onder de naam Jack Higgins. In zijn boeken zijn er drie terugkerende karakters. Dit zijn Liam Devlin uit The Eagle Has Landed, Sean Dillon die het eerst verscheen in Eye of the Storm en Paul Chavasse die het eerst verscheen in The Testament of Caspar Schultz.

Jack Higgins schreef 85 boeken. Wereldwijd werden er meer dan 250 miljoen van zijn boeken verkocht. Ze werden vertaald in 60 talen, waaronder het Nederlands. Zijn eerste boek, Sad Wind From The Sea, verscheen in 1959. Zijn laatste, The Midnight Bell, in 2017. In 2011 werd Higgins' vermogen geschat op ruim 52 miljoen euro.

In 2014 verschenen onder zijn naam erotische romans met vrolijk stemmende titels als His Best Friend's Ex-Wife, His Boss's Wife en A Little Friendly OrgyDe porno-ebooks waren in eigen beheer uitgegeven of uitgebracht door uitgeverij Dark Hole Press en verkrijgbaar via zowel Amazon UK en US als iTunes. Sommige boekjes speelden tevens in op het genre dat Higgins zijn naam en faam bracht. Zo had het boek Just the 3 Of Us de ondertitel The Passion of Three Secret Agents.  HarperCollins, de uitgever van Higgins, was niet op de hoogte van de erotica-romans. Een woordvoerder: 'Laat duidelijk zijn dat deze boeken niet zijn geschreven door de √©chte Jack Higgins.'

Geen opmerkingen: