17 april 2012

Slagman (nieuws, 2012)

HOMERUN VOOR GRISHAM IN HAARLEM

Uitgeverijen verzinnen steeds mallere manieren om hun nieuwe releases onder de aandacht te brengen. Bij vooruitexemplaren van 'Ideale ouders' van Alex van Galen zat bijvoorbeeld een brief van diens moeder waarin ze schreef dat de recensent zojuist een meesterwerk in handen had gekregen. Iets anders van toon was het schrijven van ene professor H. Davies bij de drukproef van 'De vijfhonderd' van Matthew Quirk (uitgeverij Van Holkema & Warendorf). Hij drong er bij de recensent op aan vooral een mooie quote te formuleren, anders wist hij de bespreker wel te vinden.

De lancering van het nieuwe boek van bestsellerauteur John Grisham, 'Vergiffenis', krijgt weer een heel andere aanpak. Omdat deze roman zich in de wereld van het honkbal afspeelt, is de presentatie, woensdag 18 april, tijdens de eerste training van het Nederlandse honkbalteam, dat vorig jaar het wereldkampioenschap won. De plaats delict is het Pim Mulier stadion in Haarlem. Je moet er maar op komen.

Grishams nieuwste is ditmaal geen thriller, maar een roman. In 1973 is de jonge speler Joe Castle een van de populairste honkballers in het land. Uitkomend voor de Chicago Cubs groeit de nieuwkomer uit Calico uit tot een publiekslieveling die record na record uit de boeken slaat. De fans komen speciaal naar de stadions om Joe te zien spelen. Het publiek staat op de banken.

Maar dan treft het noodlot Joe Castle. Hij komt tegenover Warren Tracey te staan, een werper wiens reputatie buiten het veld niet veel beter is dan die op het veld. En Warren werpt een bal die Joe's leven voor eeuwig zal veranderen…

Tientallen jaren later ligt Warren op sterven. Zijn zoon, die vervreemd is geraakt van Warren, weet dat hij de relatie met zijn vader onmogelijk nog kan redden. Toch doet hij nog één laatste poging: hij vraagt zijn vader om contact te zoeken met Joe Castle. Warren weigert pertinent. Maar naarmate Warrens einde nadert, komt onherroepelijk het moment naderbij dat de levens van Joe en Warren elkaar nog één keer zullen kruisen…

Geen opmerkingen: