14 april 2012

Deal or no deal? (nieuws, 2012)

ZOON MAIGRET-AUTEUR WIL RECHTEN TERUG

John Simenon, de zoon van de Belgische schrijver Georges Simenon (foto), wil de exploitatierechten van zijn vaders oeuvre terugkopen. Hij krijgt daarbij de steun van Meusinvest, een investeringsmaatschappij uit Luik.

Volgens documenten die het Vlaamse dagblad De Morgen kon inzien, zal Simenon samen met Meusinvest een vennootschap oprichten. Het doel van de samenwerking: de wereldwijde exploitatierechten voor de boeken van Georges Simenon (zowel geschreven als audiovisueel) terugkopen van Chorion, de Britse eigenaar. Naast Simenons oeuvre bezit het bedrijf ook de rechten van het werk van onder anderen Agatha Christie.

De partners deden al een bod van ruim 2,5 miljoen euro op de exploitatierechten. Chorion overweegt momenteel of het akkoord gaat met dat voorstel. ,,We zijn aan het onderhandelen'', bevestigt John Simenon, wiens vader stierf in 1989.

Simenon is een van de bestverkochte Europese auteurs van de 20ste eeuw. Hij heeft meer dan 350 boeken geschreven, waaronder 70 politieromans met inspecteur Maigret in de hoofdrol. Zijn boeken werden in vijftig talen vertaald en bereikten wereldwijd één miljard lezers.

,,Dit een belangrijke zaak voor ons'', stelt topman Gaëtan Servais van Meusinvest. ,,Voor Luik zou het een symbolische koop zijn, want er loopt momenteel ook een project rond Simenon in het stadscentrum.''

In de vennootschap zal Meusinvest 21,7 procent van de aandelen bezitten en Simenon 78,3 procent. De kapitaalinjectie van Meusinvest bedraagt 1,25 miljoen euro. Daarnaast steekt ING 700.000 euro in het project. John Simenon zal het overige deel inbrengen.

(Bron: De Morgen)

Geen opmerkingen: