13 april 2012

Charles den Tex - De vriend (2012)

Tikkeltje simplistisch(Door Guido Huisintveld)

Charles den Tex, een naam die garant staat voor interessante thrillers waarbij plot en actualiteit vaak treffend met elkaar verweven zijn. Witteboordencriminaliteit, politiek gekonkel, de pro's en con's van internet, big brother die ons 24/7 in de gaten houdt, CEO's die over lijken gaan, terrorisme. In elk boek pakt de auteur een paar van deze onderwerpen bij de lurven en laat 'de gewone man' (en dus de lezer) ermee in aanraking komen. 'De vriend' is niet anders van structuur.

Een Kroatische bende wordt afgeluisterd door de recherche. Emma verleent haar diensten als tolk, maar wordt pas echt bij de zaak betrokken als een vriend van haar plotseling bij de bende opduikt. Er wordt een aanslag voorbereid, maar waar? En wie is de geheimzinnige opdrachtgever die vaker van identiteit verwisselt dan van onderbroek?

Charles den Tex houdt het tempo erin. Korte zinnen. Soms maar twee woorden. Of één. Snel. Met veel synoniemen hetzelfde zeggen. In herhaling vallen. Veel bomen. Weinig bos.

Desalniettemin legt Den Tex wederom de actuele vinger op de zere plek en stipt zaken aan als vriendschap, vertrouwen, privacy, corruptie, miscommunicatie. En dat alles tegen de achtergrond van een samenleving die geregeerd wordt door angst. Tikkeltje simplistisch, geen bevredigend einde, maar alles overziend een goed opgezette en onderhoudende thriller.

Charles den Tex - De vriend. Uitgeverij De Geus, 380 pag.

Geen opmerkingen: