30 april 2012

Wordt verwacht 290 (nieuws, 2012)

DODELIJKE ROADMOVIE

De nieuwe thrillerbeloftes komen niet uitsluitend uit Scandinavische landen. Wat te denken van Owen Laukkanen? Hoewel zijn naam anders doet vermoeden is Laukkanen een volbloed Canadees. Uitgeverij Karakter brengt in september 2012 zijn thrillerdebuut 'De professionals' op de markt, volgens Lee Child 'ijzingwekkend spannend'.

Vier vrienden die onlangs zijn afgestudeerd aan de universiteit worden geconfronteerd met de dramatische situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Uit frustratie en baldadigheid beginnen ze mensen te kidnappen en vragen ze vervolgens een relatief laag bedrag - zo'n 60.000 dollar - aan losgeld voor hun slachtoffers - allen vermogende mensen, die eerst zorgvuldig gescreend worden - voor wie dat een schijntje is. Ze hopen hiermee te voorkomen dat de slachtoffers toch naar de politie stappen. De methode blijkt uitstekend te werken en in twee jaar hebben de vier al een aardig kapitaal opgebouwd.

Totdat ze de verkeerde man ontvoeren, Donald Beneteau, wiens vrouw ervan verdacht wordt connecties te onderhouden met de maffia. En plots is hun betrekkelijk zorgeloze leventje over en worden ze achtervolgd door juist die mensen die ze koste wat kost zo ver mogelijk bij zich vandaan hadden willen houden: niet alleen de lokale, maar ook de federale politie, in de personen van de ervaren inspecteur Kirk Stevens en de jonge en talentvolle FBI-agente Carla Windermere, en een aantal geslepen en keiharde maffialeden die op zoek zijn naar vergelding.

Wat volgt is een dodelijke achtervolging door het hele land, met een aantal gewelddadige confrontaties, waarbij de vier kidnappers worden gedwongen verder te gaan dan ze ooit gewild hadden. Naarmate er meer slachtoffers vallen, worden alle betrokkenen uiteindelijk gedwongen de waarheid te erkennen: de echte professionals, agent dan wel kidnapper, zijn diegenen die bereid zijn om alles op te offeren.

Owen Laukkanen volgde aan de universiteit van British Columbia de studie Creative Writing. Hij bracht drie jaar door in de professionele pokerwereld, van toernooi naar toernooi reizend als schrijver voor een van de grootste pokerwebsites. Als hij niet schrijft, verdient Laukkanen zijn geld als visser, en brengt hij zijn tijd door tussen Vancouver en Prince Edward Island in Canada. Klik hier voor de trailer.

Andere nieuwe titels:

David S. Khara - 'Eenheid 731' (juni 2012). 1957, Maryland. In een centrum voor bacteriologisch onderzoek van het Amerikaanse leger heeft professor Jane Woodridge de leiding over gevaaarlijke experimenten. Plotseling gaat het alarm af.
Max Allan Collins - 'Mindgames' (augustus 2012). Gebaseerd op de tv-serie Criminal Minds. Een FBI-ream wordt naar Lawrence, Kansas, gestuurd om onderzoek te doen naar een aantal moorden onder de plaatselijke daklozenbevolking. De slachtoffers zijn allemaal pas gedoucht, netjes gesoigneerd en in nieuwe kleding gestoken.
Loes den Hollander - 'Troostkind' (mei 2012). Voor de buitenwereld lijkt het een gewoon gezin dat het verlies van het jongste kind heeft verwerkt. Maar het ligt anders. Een van hen heeft de kenmerken van een tijdbom en brengt de anderen regelmatig in beroering.
Jet van Vuuren - 'Bloedheet' (juni 2012) Het is hoogzomer. De meeste inwoners van Almere heben ter verkoeling de omliggende strandjes opgezoch. Als opeens het kattenvrouwtje, Mies van Rossum, verdwijnt, worden in diverse wijken van Almee dode katten gevonden. Niet voor later wordt ook het lijk van Mies ontdekt.
Quentin Bates - 'Schrale troost' (juli 2012).
Inspecteur Gunnhildur Gisladóttir, beter bekend als Gunna, wordt van het dorpje Hvalvík naar Reykjavik gepromoveerd, waar ze aan het hoofd staat van de afdeling Moordzaken. De IJslandse hoofdstad is net getroffen door een serie gewelddadige moorden, vermoedelijk allemaal gepleegd door één man, Lange Ommi.

Geen opmerkingen: