23 april 2012

Angst en dreiging (nieuws, 2012)

NEDERLAND LEEST OVER SIGARENHANDELAAR OSEWOUDT

'De donkere kamer van Damokles' van Willem Frederik Hermans (1958) is het boek dat centraal staat tijdens Nederland Leest 2012. Het evenement is een initiatief van de CPNB

Het boek vertelt het verhaal van sigarenhandelaar Osewoudt die in de Tweede Wereldoorlog voor zijn dubbelganger, de verzetsman Dorbeck, gewillig opdrachten uitvoert. Na de bezetting wordt hij gekwalificeerd als landverrader, want Dorbeck lijkt niet te bestaan. Heeft Osewoudt hem verzonnen?

In zijn roman komen Hermans' centrale thema's aan bod: angst, dreiging en verraad, ongrijpbaarheid van de werkelijkheid en onkenbaarheid van de ander.

'De donkere kamer van Damokles' wordt tijdens de campagneperiode van donderdag 1 t/m vrijdag 30 november door de openbare bibliotheken gratis aan hun leden verstrekt. Voor de boekhandel wordt 1 november een luxe editie uitgebracht.

Willem Frederik Hermans (1921-1995) groeide op in een Amsterdams onderwijzersgezin. Hij studeerde fysische geografie en werd lector aan de Universiteit van Groningen waar hij in 1973, na interne problemen, weer vertrok. Hermans was redacteur van de tijdschriften Criterium en Podium.

In 1957 weigerde Hermans de Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 en in 1971 de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre. Hij vestigde zich in Parijs en later in Brussel en werkte daar aan zijn omvangrijke oeuvre, waarvan titels als 'De tranen der acacia's' (1949), 'Paranoia' (1953), 'De donkere kamer van Damokles' en 'Nooit meer slapen' (1966) tot de klassiekers van de twintigste-eeuwse literatuur behoren.

Geen opmerkingen: