13 april 2012

Grote Canadees (nieuws, 2012)

BAJESSCHRIJVER ROGER CARON OVERLEDEN

De Canadese auteur en crimineel Roger 'Mad Dog' Caron, die meer dan tien keer uit de gevangenis ontsnapte, is woensdag 11 april een dag voor zijn vierenzeventigste verjaardag overleden. Hij leed sinds begin jaren tachtig aan de ziekte van Parkinson.

Caron werd op 12 april 1938 geboren in Ontario, Canada. Op zijn twaalfde kwam hij voor het eerst met justitie in aanraking. Toen hij 39 was, had hij al 23 jaar in de gevangenis doorgebracht.

De auteur won in 1978 een van de meeste prestigieuze literatuurprijzen van
Canada met zijn memoires over zijn tijd in de gevangenis. Het boek, 'Go-Boy! Memories of a Life Behind Bars', ging over de jaren die Caron tot dan toe gevangen had gezeten.

Zijn criminele carrière als bankovervaller en zijn veelvoudige ontsnappingspogingen leverden Caron in de jaren zestig de bijnaam Mad Dog Caron op. Zo droeg hij bij zijn overvallen bij voorkeur maskers van de Amerikaanse presidenten Richard Nixon en Ronald Reagan.

Na het grote succes van zijn boek leek Caron zijn criminele verleden voorgoed te hebben afgezworen. De toenmalige premier van Canada noemde hem zelfs een 'grote Canadees'. Alle pogingen tot rehabilitatie ten spijt, ging Caron in 1990 toch weer de fout in. Hij was verslaafd aan cocaïne en om in zijn drugsbehoeften te voorzien ging hij toch maar weer banken en winkels overvallen. Bij zijn arrestatie in 2001 had hij een pistool, een pruik, chirurgenhandschoenen en duct tape bij zich.

Na zijn vrijlating in 2005 belandde hij in het verpleeghuis Sandfield Place Nursing Home in Cornwall. Hij schreef nog drie boeken, die allemaal wel iets van doen hadden met gevangenissen, ontsnappingspogingen of roofovervallen.

(Bron: o.a. Ottawa Citizen)

Geen opmerkingen: