16 april 2012

Ben Pastor - Kaputt Mundi (2012)

Nauwgezette geschiedenisles


(Door Guido Huisintveld)

De van oorsprong Italiaanse auteur Ben Pastor heeft een groot deel van haar leven in Amerika gewoond, gaf daar les op de Universiteit van Vermont en schrijft haar boeken in het Engels. Met een achtergrond bestaande uit vakgebieden als archeologie, literatuur, geschiedenis en psychologie komt het niet als een verrassing dat de boeken van deze erudiete auteur rijk gelardeerd zijn met historisch feitenmateriaal. Dit eist van de lezer een extra inspanning en dubbele concentratie.

'Kaputt Mundi' is de derde misdaadroman in de reeks met Martin Bora in de hoofdrol. In dit deel is het 1944. Hoewel Rome nog steeds wordt overheerst door de Duitse bezetters, komen de geallieerden hoorbaar dichterbij. Martin Bora - een personage dat gebaseerd is op graaf Von Stauffenberg - is officier bij de Wehrmacht en een Duitser met het hart op de goede plaats, geenszins geïnfecteerd door het nazistische gedachtegoed.

Hij komt wederom in aanraking met de Italiaanse inspecteur Guidi tijdens het onderzoek naar de dood van een ambassademedewerkster. Is ze uit het raam gesprongen of geduwd? Kleurrijke en historisch accuraat geportretteerde personages kruisen het pad van dit duo. Het blijft niet bij dit ene slachtoffer en Bora & Guidi worden langs verschillende kanten tegengewerkt.

Ben Pastor reconstrueert met uiterste precisie de laatste akkoorden uit de Tweede Wereldoorlog. Met Martin Bora als protagonist krijgt dit verhaal een bijzondere invalshoek. Nauwgezette geschiedenislessen worden afgewisseld met scherpzinnige dialogen. Er moet moeite gedaan worden om de rode detectivedraad te blijven ontwaren. Geen boek om even snel tussendoor te lezen.

Ben Pastor - Kaputt Mundi. Vertaling: Ronnie Boley. Uitgeverij Wereldbibliotheek, 432 pag.

Geen opmerkingen: