05 april 2012

Wordt verwacht 287 (nieuws, 2012)

TRANEN OP HET LAKEN

In het fonds van uitgeverij Cossee is nauwelijks een thrillerschrijver te bekennen. Maar de boekenmaker uit Amsterdam onderhoudt wel een warme band met Jan Costin Wagner. Cossee publiceerde diens debuut uit 2005 en bracht sindsdien elk nieuw boek van hem op de markt. Ook zijn nieuwste, 'Licht in een donker huis' (te verschijnen in juni 2012), zal door Cossee worden verspreid.

Ook in 'Licht in een donker huis' verschijnt de Finse commissaris, melkdrinker en weduwnaar Kimmo Joentaa ten tonele. De moord op een doodzieke vrouw stelt de politie in Turku voor meerdere raadsels. Wie sluipt er een ziekenhuis binnen om een comapatiënte te doden? En wat is dat voor een moordenaar, die op de lakens van zijn slachtoffer slechts een enkel spoor achterlaat: een substantie die alleen met veel moeite te identificeren valt als tranen?

Eigenlijk moet Kimmo Joentaa al zijn energie stoppen in het oplossen van dit opmerkelijke misdrijf. Maar hij heeft op dit moment een dwingender zorg. Larissa, de vrouw die onverwachts weer een beetje kleur in zijn weduwnaarsleven bracht, is spoorloos verdwenen.

Terwijl de dader buiten Turku meer slachtoffers maakt, komt de onverstoorbare Joentaa op zijn zoektocht naar Larissa in een klein dorpje terecht. Hij stuit er op een donker verhaal van een lang geleden vervlogen zomer. Dan blijken Larissa's verdwijning en de raadselachtige moordzaak niet los van elkaar te staan.

Jan Costin Wagner (Langen, 1972) woont in Frankfurt en Finland, zijn tweede vaderland. Zijn literaire thrillers werden goed ontvangen door de critici. Zijn romandebuut 'Nachtrit' werd onderscheiden met de Marlowe-prijs voor de beste literaire thriller. 'Het laatste zwijgen' kreeg in de VS zoveel bijval dat het genomineerd werd voor de Los Angeles Times Book Prize.

Geen opmerkingen: