30 november 2010

Wordt verwacht 214 (nieuws, 2010)

DE NALATENSCHAP VAN DE KATHAREN

Uitgeverij De Fontein brengt een prijswinnende thriller uit die naadloos aansluit bij het themas van Juni - Maand van het Spannende Boek 2011, 'Galg en rad', waarin historische spannende boeken centraal staan. Het gaat om 'Het mysterie', waarmee de Duitse schrijver Titus Müller in 2008 de Sir Walter Scott-prijs voor beste historische roman van het jaar won.

De thriller speelt zich af in het veertiende-eeuwse Duitsland. München, 1336. Zijn hele leven heeft Nemo reden gehad om zijn ware identiteit te verhullen. Hij draagt namelijk een duister geheim met zich mee: de heilige erfenis van de Katharen.

Maar als op een dag Amiel van Ax opduikt, de charismatische leider van de geheime religieuze sekte 'de Reinen', wordt Nemo geteisterd door de demonen uit zijn verleden. De inquisitie en William van Ockham, de beroemde franciscaner monnik en vertrouweling van de keizer, zijn bereid hun krachten te bundelen om Amiel te gronde te richten. Nemo staat tussen twee partijen in en er ontstaat een dramatisch gevecht over de nalatenschap van de Katharen. In 1998 was hij oprichter van het literaire blad Federwelt. Vier jaar later legde hij, samen met anderen, de fundamenten voor Quo Vadis, een genootschap voor schrijvers van historische romans. Het gilde telt zo'n honderd 'genoten'. In 2005 ontving Müller de C.S. Lewis Prize, waarmee hij een schrijfsabbatical op het eiland Wight in de wacht sleepte.

Andere nieuwe titels:

Amanda Kyle Williams - 'Een onverwacht genoegen' (februari 2011). Thrillerdebuut van Amerikaanse schrijfster. Een psychopatische seriemoordenaar zaait dood en verderf onder de bevolking van Atlanta. De lichamen van de slachtoffers vertonen naast messteken ook sporen van beten. De moordenaar is angstvallig goed op de hoogte van het privéleven van detective Keye Street.
R.J. Ellory - 'Een mooie dag om te sterven' (februari 2011). Niemand weet meer over seriemoordenaars dan John Costello. In 1984 waren hij en zijn vriendin Nadia slachtoffer van een van de beruchtste Amerikaanse seriemoordenaars. Nadia stierf, maar John overleefde de aanval. Twintig jaar later overspoelt een nieuwe golf van moorden New York. John ontdekt een complex patroon dat de delicten onderling verbindt.
Sebastian Fitzek - 'Het experiment' (februari 2011). Na een dramatisch ongeluk meldt Marc Lucas zich bij een kliniek die experimenteert met het wissen van traumatische gebeurtenissen uit het geheugen. Hij besluit toch niet deel te nemen aan de proeven omdat zijn gehele identiteit erdoor zou worden gewist. Als hij de kliniek verlaat, lijkt het alsof dit toch gebeurd is.
John Macken - 'Kwaad bloed' (maart 2011). De politie schakelt Reuben Maitland in, die een illegaal onderzoekslaboratorium heeft, waar hij tegen betaling DNA-onderzoek doet. Michael Brawn zit in de gevangenis, maar hij is niet degene voor wie hij zich uitgeeft. Alleen een DNA-monster kan uitkomst bieden en Reubens reputatie redden.
David Hewson - 'Het masker van Dante' (maart 2011). Tijdens de première van de controversiële film Inferno wordt het dodenmasker van Dante tentoongesteld. Rechercheur Nic Costa moet het kostbare voorwerp bewaken, maar bij de onthulling blijkt het te zijn vervangen door het hoofd van de ster van de film, die op gruwelijke wijze is vermoord.
Meredith Cole - 'Aangespoeld' (februari 2011). Fotografe werkt aan een project over prostituees in de hippe buurt Williamsburg in Brooklyn, New York. De zaken nemen een dodelijke wending al ze een van de gefotografeerde hoertjes in de East River aantreft.
Scott Mariani - 'De vloek van de farao' (maart 2011). Voormalig SAS-agent Ben Hope wordt gebeld door kolonel Paxton. Diens zoon de egyptoloog Morgan Paxton, is op brute wijze vermoord en zijn vader wil dat Hope de moordenaar opspoort. Hope kan het verzoek niet weigeren, want de kolonel heeft ooit zijn leven gered.
Ed van Eeden - 'Baantjer Inc. Moord in een café' (april 2011). De barkeeper van een Amsterdamse bruine kroeg krijgt stamgast Ome Kees niet meer wakker. Want Ome Kees is vermoord. Een zaak voor rechercheur Hendrick (met ceekaa) Zijlstra en zijn kompaan Oscar Graanoogst.

Geen opmerkingen: