04 november 2010

Met bloedvlekken (nieuws, 2010)

DUITS KRIMI-GILDE JUBILEERT IN TWINTIG STEDEN

Terwijl het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) zich serieus afvraagt hoelang en in welke vorm het nog moet blijven bestaan, bloeit het even oude gilde van Duitstalige misdaadauteurs als nooit tevoren.

Het SYNDIKAT, zoals het Duitstalige genootschap heet, viert volgend jaar zijn 25-jarig jubileum met een vierdaags feest in zo'n twintig steden in het Niederrheingebied, van Mönchengladbach tot Krefeld. Het congres begint op 4 mei 2011 en bevat onder andere lezingen en workshops van om en nabij tweehonderd auteurs. De workshops variëren van 'De nieuwste onderzoekstechnieken van de politie' tot 'Hoe presenteer ik een goede lezing'. Dat de Criminale ook bij de gezagshandhavers goed ligt, blijkt wel uit het feit dat het Landespolizei-orkest diverse optredens verzorgt. Tijdens de Tango Criminale, op de slotdag, worden de jaarlijkse Krimiprijzen uitgereikt: de prijs voor het beste spannende jeugdboek, de beste Krimistory, de beste Krimi (de Glauserpreis) en de Ehrenglauser, een soort Meesterprijs, voor een oeuvre of andere verdiensten voor het thrillergenre.

Bij het SYNDIKAT zijn meer dan zeshonderd Duitstalige thrillerauteurs uit Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk aangesloten. Onder hen zijn schrijvers als Andrea Maria Schenkel, Sebastian Fitzek en Bernhard Schlink, maar ook Thomas Hoeps en zijn Nederlandse co-auteur Jac. Toes. Volgens de laatste kunnen Nederlandse auteurs ook lid worden van het SYNDIKAT, zolang hun boeken maar ook in het Duits worden uitgegeven. Het SYNDIKAT heeft een zeer gelikte site met daarop een webshop waar je baseballcaps, koffiemokken, boxershorts, sweatshirts met bloedvlekken en T-shirts met de afbeelding van een revolver kunt kopen. Tijdens het Krimi-festival speelt ook een voetbalteam van Duitstalige misdaadauteurs tegen voetballers uit de regio. Toes heeft al aangeboden om bij voldoende aanmeldingen een duel te organiseren tussen FC Criminale en voetballende GNM-leden.

Het SYNDIKAT is zo populair dat steden er bij wijze van spreken een moord voor doen om het Krimifestival te kunnen organiseren. De locaties voor de komende Krimifestivals zijn ook reeds bekend. In 2012 is het feest in Sauerland en het jaar daarop in het Zwitserse Bern.

Geen opmerkingen: