03 november 2010

De schuldvraag (nieuws, 2010)

'PARACHUTEMOORD' GEBOEKSTAAFD

Nog geen twee weken geleden werd de 26-jarige Els Clottemans door een rechtbank in het Belgische Tongeren veroordeeld tot dertig jaar cel voor de 'parachutemoord' en nu al staat er een boek over deze geruchtmakende zaak op stapel. Op 12 november verschijnt bij Standaard Uitgeverij het boek 'De parachutemoord' van de Vlaamse rechtbankverslaggever Gust Verwerft.

Verwerft, die graag laat vermelden dat hij de 'koning van de Vlaamse gerechtsjournalisten' wordt genoemd, volgde het proces tegen Clottemans op de voet. Hij vraagt zich daarbij af hoeveel bewijzen er nodig zijn om iemand te kunnen veroordelen. En: ,,Is Els Clottemans schuldig aan een afgrijselijke moord?'' Volgens zijn uitgeverij biedt Verwerft 'een unieke blik achter de schermen' van het Hof van Assisen.

Het proces tegen Clottemans verdeelde België in twee kampen. Een twaalfkoppige jury had Clottemans schuldig verklaard aan moord op haar vriendin en liefdesrivale Els Van Doren. Beide vrouwen hadden een verhouding met de Eindhovenaar Marcel Somers, die net als zij lid was van dezelfde Belgische parachuteclub.

Van Doren stortte op 18 november 2006 te pletter in een tuin in Opglabbeek in Belgisch Limburg. Volgens de jury had Clottemans haar parachute onklaar gemaakt. Dat zou gebeurd zijn in het appartement van Somers.

Harde bewijzen voor haar schuld zijn er niet, maar Clottemans had wel een motief, de gelegenheid en de vereiste kennis van zaken. Bovendien lijdt zij volgens psychiaters aan een persoonlijkheidsstoornis, waardoor ze haar emoties niet onder controle heeft.

Geen opmerkingen: