16 november 2010

Wordt verwacht 210 (nieuws, 2010)

OPNIEUW DE NAALD

Na de thriller 'Koninginnedag' van Willem Asman, die uiteindelijk geen thriller bleek te zijn, komt er volgend jaar opnieuw een roman uit die de dramatische gebeurtenissen op Koninginnedag 2009 als startpunt heeft. Het gaat om 'Ik, Beatrix' van schrijfster Mariëtta Nollen, dat in maart 2011 bij uitgeverij Prometheus verschijnt.

Het boek wordt niet bestempeld als een thriller, maar de uitgever durft de roman wel als 'spannend' te kwalificeren. Het boek begint met een zucht (die van koningin Beatrix tijdens haar tv-toespraak na de aanslag) en eindigt met een schreeuw (tijdens de Dodenherdenking op 4 mei van dit jaar).

Het is 30 april 2009. Rond het middaguur boort een zwarte Suzuki Swift zich door de menigte en komt tot stilstand tegen het monument de Naald in Apeldoorn. De dader mist zijn eigenlijke doel, de koninklijke familie, maar de impact van de botsing is groot. Koningin Beatrix, die op deze dag juist haar aftreden bekend had willen maken, beseft door de aanslag dat ze haar taak nog niet heeft voltooid. Wanneer ze terugkomt op haar besluit, komt ze niet alleen in conflict met haar oudste zoon en de rest van de familie, maar vooral ook met zichzelf.

Historicus, scenarioschrijver en copywriter Mariëtta Nollen (1966) debuteerde in 2009 met haar roman 'Steenrijk', waarin ze de Amsterdamse vastgoedwereld beschreef. In Steenrijk gaat de arrogante, naar erkenning zoekende projectontwikkelaar Melchior van Batenburg ten onder aan zichzelf. (foto auteur: Anaïs Lopez)

DUISTERE HOTSPOTS

'Sneeuwklokjes in Moskou' is de titel van het thrillerdebuut van de Britse journalist A.D. Miller (1974), dat in februari 2011 de boekwinkel dient te bereiken. De uitgever plaatst het boek 'in de traditie' van John le Carré en Tom Rob Smith ('Kind 44').

Nick Platt is een Britse advocaat die in het begin van deze eeuw in Moskou werkt - een plek waar de cascade aan oliegeld en het losraken van de sociale waarden van de Sovjet hebben geleid tot een cultuur waar corruptie, decadentie, geweld en verraad het dagelijkse leven kenmerken. Nick vraagt niet te veel over de schimmige zaken waar hij aan werkt - hij heeft het te druk met het verkennen van het exotische en buitensporige nachtleven van Moskou.

Op een dag redt hij in de metro de twee sierlijke zusjes Masha en Katya van een tasjesdief. Al snel struinen Nick, de verleidelijke Masha en de langbenige Katya de duistere hotspots van de stad af. Niets is wat het lijkt in de Russische hoofdstad.

Miller kent het decor van zijn thriller: hij werkte als correspondent voor The Economist in Moskou. Daarvoor studeerde hij literatuur aan Cambridge en Princeton en werkte hij als televisieproducent. Momenteel is hij redacteur van The Economist in Londen. De vertaalrechten van zijn debuut zijn verkocht aan meer dan tien landen.

DERTIG STUKKEN

Fans van Andrea Camilleri kunnen in hun agenda noteren dat er weer een nieuw avontuur van de grootmeester van de Italiaanse crime op stapel staat. In mei 2011 verschijnt 'De bloedakker', een kakelvers deel in de serie rond de Siciliaanse politiecommissaris Salvo Montalbano.

Op een kleiveldje buiten het plaatsje Vigàta wordt na een hevige regenbui een plastic zak aangetroffen met daarin het lichaam van een man. Hij is om het leven gebracht met een nekschot, onherkenbaar verminkt en in precies dertig stukken gezaagd. Wie is hij en waarom is hij vermoord?

Op het eerste gezicht lijkt het om een typische maffiamoord te gaan, maar commissaris Montalbano voelt dat er meer aan de hand is. De zaak vertoont opvallend veel overeenkomsten met het Bijbelverhaal van Judas. Die kreeg voor het verraden van Jezus dertig zilverlingen betaald, die na zijn zelfmoord werden gebruikt om land van een pottenbakker te kopen dat moest dienen als begraafplaats voor vreemdelingen.

De Siciliaan Andrea Camilleri (1925) werkte in Italië als regisseur en scenarist voordat hij in 1994 doorbrak met zijn eerste misdaadroman over commissaris Salvo Montalbano. Wereldwijd zijn er tien miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht.

Andere nieuwe titels:

Jussi Adler-Olsen - 'Dossier 64' (mei 2011). Nieuwe deel in de Serie Q van 'het Deense antwoord op Stieg Larsson, zoals een Parool-recensent Adler-Olsen noemde. Terwijl politieman Carl Mørck persoonlijke problemen ervaart met betrekking tot een moordzaak, zorgt een geweldpleging in Kopenhagen ervoor dat zijn koppige assistente Rose gaat graven in de dossiers van de prostituee Rita Nielsen - een map uit de 'cold case'-stapel. Aanwijzingen leiden naar een geïsoleerd eiland waar de Deense regering vroeger vrouwen van lichte zeden naartoe deporteerde.
Gianrico Carofiglio - 'De volmaaktheid van het tijdelijke' (april 2011). Vierde thriller van deze schrijvende advocaat uit Bari. Een studente, dochter van een welvarend echtpaar uit Carofiglio's geboortestad, is verdwenen op een station, in het niets verzwolgen na een weekend met vrienden te hebben doorgebracht. Advocaat Guido Guerrieri aarzelt de opdracht aan te nemen: hij is verdorie advocaat, geen detective. Maar zijn nieuwsgierigheid wint het van zijn scepsis.

Geen opmerkingen: