17 november 2010

Grote thema's (nieuws, 2010)

NICCI FRENCH KOMT MET VAST ROMANPERSONAGE

Na jaren met succes thrillers te hebben geschreven, die verteld werden door een vrouw, start het bestsellende Britse schrijversduo Nicci French een serie rond één vast personage: psychoanalytica Frieda Klein. In mei 2011 verschijnt bij uitgeverij Anthos 'Blauwe maandag', het eerste deel van een achtdelige thrillerserie over Klein.

Volgens Anthos stelt Nicci French zich met deze reeks, waarvan de delen los van elkaar gelezen kunnen worden, voor een grote uitdaging. In deze serie keren dezelfde personages regelmatig terug en kunnen lezers hun ontwikkeling tien jaar lang volgen. De uitgever belooft dat het schrijversduo lastige vragen niet uit de weg zal gaan en grote thema's aan de orde zal stellen. In de thrillers komen vragen aan de orde als: waar ligt precies de grens tussen liefde en obsessie, welke invloed heeft innerlijke wanorde op ons leven en wanneer verandert een compromis in verraad?

In 'Blauwe maandag' maken we dus kennis met psychoanalytica Frieda Klein. Ze leeft een strak georganiseerd leven, dat vooral gericht is op het helpen van anderen. 's Avonds trekt ze zich terug in haar huis, waar ze maar weinig mensen binnenlaat. De onrust in haar hoofd probeert ze te verdrijven met lange nachtelijke wandelingen door Londen.

Frieda is ervan overtuigd dat wat zich in het hoofd van haar patiënten afspeelt controleerbaar is. Maar als een van haar patiënten vertelt dat hij ervan droomt een kind te hebben, met rood haar en sproeten, en kort daarna een jongetje verdwijnt dat aan die omschrijving voldoet, wordt Frieda geconfronteerd met de onbeheersbare werkelijkheid die zij altijd angstvallig buiten de deur heeft weten te houden. Kan Frieda's kennis van de menselijke geest de recherche helpen bij het opsporen en ontmaskeren van dader? Is er een verband met een ontvoeringszaak van 22 jaar eerder? En zal het jongetje levend worden teruggevonden?

Nicci Gerrard en Sean French hebben samen in totaal twaalf thrillers en twee korte verhalen geschreven. Van hun werk werden in Nederland in totaal meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht. (foto auteur: Mark Kohn)

Geen opmerkingen: