22 november 2010

John Verdon - Ik weet wat jij denkt (2010)


Verrassend visitekaartje(Door Arno Ruitenbeek)

Een gewezen rechercheur ontdekt tot zijn schrik dat hij erg veel gemeen heeft met een seriemoordenaar. Nieuweling in thrillerland John Verdon geeft met Ik weet wat jij denkt zijn visitekaartje af.

Dave Gurney en zijn vrouw Madeleine hebben zich teruggetrokken op het platteland, maar voor de eens zo succesvolle speurder is het vertrek uit de grote stad geen moment het begin geweest van een (noodzakelijk) nieuw leven. Het verlies van hun zoontje, doodgereden door een dronkenlap, stopt hij weg door met grote graagte in te gaan op het verzoek van een aanklager om onderzoek te doen naar een reeks moorden.

De dader doet het voorkomen alsof hij tot in detail weet wat zijn slachtoffers doen en laten. Gurney gaat op persoonlijk en professioneel niveau met geliefden en tegenstanders de strijd aan, zonder duidelijk doel voor ogen.

Verdons karakters zijn beschadigde mensen die tal van emoties losmaken bij de lezer. De intrige is sensationeel goed en frist het bijna afgezaagde thema van seriemoorden enorm op. De ontknoping is volgens de regels: verrassend. Een sint- en kerstcadeau dat bij iedereen zal aanslaan.

John Verdon - Ik weet wat jij denkt. Vertaling: Jeannet Dekker. Uitgeverij De Boekerij, 400 pag.

(Zie ook recensie van Hans Knegtmans)

Geen opmerkingen: