01 december 2010

Dennis Lehane - Het verleden spreekt (2010)


Amanda is opnieuw verdwenen

(Door Hans Knegtmans)

In 1998 verscheen Gone, Baby, Gone, de vierde thriller van Dennis Lehane over de privédetectives Patrick Kenzie en Angie Gennaro. Daarin werd de vierjarige Amanda McCready ontvoerd. Patrick vond haar en bracht haar terug bij haar alcoholische, narcistische moeder. Zijn werkpartner was razend over die beslissing, en een jaar lang spraken ze niet met elkaar.

Nu, twaalf jaar later, zijn ze getrouwd en hebben ze zelf een vierjarig dochtertje, Gabriella. De zaak Amanda is een gesloten boek: niet vergeten maar onbespreekbaar. En raad eens wie in Het verleden spreekt, het eerste Kenzie/Gennaro-avontuur sinds de zelfstandige romans Mystic river, Shutter Island en The given day, van de aardbodem verdwijnt? Precies. Amanda, voor de tweede keer in haar jonge leven.

Een normaal mens bedenkt zoiets niet. Misschien 's avonds laat in aangeschoten toestand. Maar in het grauwe ochtendlicht lijkt het idee te mal voor woorden. Vergezocht en ongeloofwaardig. We weten echter uit zijn latere werk dat compositorisch Lehane geen zee te hoog gaat.

Patrick - vanwege de recessie geen PI meer maar op contractbasis werkzaam bij een onderzoeksbureau waarvoor hij mensen betrapt die vreemdgaan, of met de administratie rommelen - grijpt zijn kans aan om eindelijk weer iets zinvols te doen. Amanda was en is zijn verantwoordelijkheid. Angie, die naast het moederschap sociologie studeert om na haar masters te kunnen bijdragen aan hun inkomen, staat erop dat ze dit karwei samen klaren. Ze stallen Gabriella bij een vriendin, en karren maar.

Al lezend besefte ik dat PI-thrillers een uitstervend genre lijken te zijn. Anders zou ik niet weten waarom Het verleden spreekt soms wat gedateerd aandoet, overigens op een prettige manier. Misschien zijn het de oneliners van Patrick, die doen denken aan de humor van wijlen Robert B. Parker. Zou de kleine crimineel Tadeo een hersenschudding hebben?. Zijn baas: 'Laat hem tot tien tellen.' Patrick: 'En wat ben je wijzer geworden als hij dat niet kan?'

Naast Patrick eist de zestienjarige Amanda een hoofdrol op. Ze legt een wereldwijsheid aan de dag die je zelfs bij volwassenen zelden aantreft. En de zegswijze 'cool as a cucumber' lijkt speciaal voor haar bedacht te zijn. Hoe spannend het boek ook is, de lezer heeft er alle vertrouwen in dat Patrick en zijn hoogbegaafde protegee samen (Angie is weer bij Gabriella) de slechteriken in het verhaal wel klein krijgen. Ook een 'Lehane light' is een genot om te lezen.

Dennis Lehane - Het verleden spreekt. Vertaling: Hugo Kuipers. Uitgeverij The House of Books, 317 pag.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: