21 november 2010

Mario Puzo - Het laatste graf (2010)


Bijzonder 'oudje'


(Door Guido Huisintveld)

In 1967 schreef Mario Puzo deze recent teruggevonden W.O.II-thriller onder het pseudoniem Mario Cleri. Twee jaar later zou hij onder zijn eigen naam The godfather publiceren. The rest is history.

De Amerikaanse inlichtingenofficier Michael Rogan is tijdens de Tweede Wereldoorlog gestationeerd in Europa, maar wordt opgepakt en door zeven man langdurig uitgehoord, gefolterd en uiteindelijk voor dood achtergelaten. Dat laatste blijkt niet het geval en wanneer Rogan jaren later in staat is wraak te nemen, doet hij dat simpel en doeltreffend door hen te vermoorden.

Eén hoofdstuk speelt zich af op Sicilië, omdat een van de zeven man zich heeft opgewerkt tot maffiabaas. Een opmerkelijk stuk waarin de kiem wordt gelegd voor zijn meesterwerk van twee jaar later.

Het laatste graf'afdoen als pulp zou het verhaal ernstig tekort doen. Menig auteur kan hier nog een puntje aan zuigen. Natuurlijk, het dateert uit 1967, dus hier en daar borrelt wat naïef proza op. Maar het overgrote deel zou ook vandaag de dag geschreven kunnen zijn. Bijzonder!

Mario Puzo - Het laatste graf. Vertaling: Lidy Pol. Uitgeverij De Geus, 157 pag.

Geen opmerkingen: