11 november 2010

Boek zkt. vrouw (nieuws, 2010)

LISBETH SALANDER GEKROOND TOT BOEKENBABE

Ze is niet blond, heeft geen ideale maten en kan alles behalve rekenen op een volmaakt gezichtje. Toch is de rebelse Lisbeth Salander uit de 'Millenniumtrilogie' van Stieg Larsson uitgeroepen tot boekenbabe.

Het Vlaamse Radio 1-programma Joos ging de afgelopen weken onder de noemer 'Boek zkt. vrouw' op zoek naar dé vrouw uit de wereldliteratuur. Dat moest niet zomaar een vrouw zijn. De boekenbabe, die moest sterk, intrigerend en uiteraard ook verleidelijk zijn.

Tien virtuele vrouwen kwamen daarvoor in aanmerking, aldus de shortlist. Anna Karenina, Emma Bovary, Molly Bloom en Clarissa Dalloway uit een verder verleden. Lisbeth Salander ('Milleniumtrilogie'), Aomame ('1Q84') en Josée Verbeke ('Sprakeloos') liggen nog vers in het geheugen. Antigone, Pippi Langkous en Elizabeth Bennet ('Pride and Prejudice') maakten de lijst compleet.

Zo'n 1600 luisteraars brachten hun stem uit. Ze maakten volgens de krant De Standaard duidelijk dat een boekenbabe niet alleen sterk, intrigerend en verleidelijk hoort te zijn, maar ook extreem vrijgevochten en bij voorkeur modern.

Zo eindigde Pipi Langkous, toch al 'geboren' in 1945, maar nog steeds enorm tot de verbeelding sprekend, op de derde plaats. Josée Verbeke, moeder van Tom Lanoye, won het zilver, maar het goud ging naar de tegendraadse Zweedse rebel Lisbeth Salander. (foto: de Zweedse actrice Noomi Rapace als Salander in de verfilming van Larssons boeken).

(Bron: De Standaard)

Geen opmerkingen: