25 november 2010

Daten voor durfals (nieuws, 2010)

LANCERING IN STILTE

Wie de 'enorme buzz-campagne op internet' voor de thriller 'Ana-Lyse' in maart van dit jaar heeft gemist, hoeft niet te vrezen dat er iets mankeert aan zijn of haar alertheid. Het door uitgeverij Karakter aangekondigde publiciteitsoffensief heeft namelijk nooit plaatsgevonden. De thriller, geschreven door ene Renata Makenneh, is toen ook niet uitgebracht.

Nu is het boek wel gelanceerd, zonder al te veel tromgeroffel. Niet door Karakter, maar door de sinds oktober 2010 bestaande uitgeverij @rroba (arroba is Spaans voor apenstaartje). Deze uitgever heeft tot dusver twee auteurs in haar fonds: José Hennekam en Renata Oosterveen. Hennekam publiceerde eerder bij Karakter de thriller 'De kindervriend' en zijn partner Oosterveen won de verhalenwedstrijd Hart en Ziel van de Volkskrant. Hun namen staan nu ook op de stuitend lelijke cover van 'Ana-Lyse' in plaats van het pseudoniem Renata Makenneh (Hennekam, maar dan omgekeerd...).

Het verhaal is evenwel ongewijzigd gebleven. Hoe gevaarlijk is de wereld van de datingsites? Die vraag staat centraal in deze psychologische ero-thriller. De relatiegestoorde psychologe en controlefreak Rachel is beroemd en schatrijk geworden door een bestseller over het leven van Judith, een van haar vroegere patiënten wier man zich verhangen heeft en die nu haar beste vriendin is.

Via de barman van het stamcafé komen ze in aanraking met het fenomeen datingsites en door een combinatie van drank, balorigheid en stille wensen besluiten ze een tamelijk uitdagend profiel te plaatsen. Rachel neemt als nickname 'Ana-Lyse' en wordt zo overstelpt met reacties dat ze besluit een roman over internetdates te schrijven. Ze komt in contact met de in Noord-Siberië werkzame geoloog en amateurfotograaf Michiel. Een heftige romance volgt, waarbij Michiel enkele intieme momenten op de gevoelige plaat vastlegt.

Ook Judith heeft via internet een nieuwe liefde gevonden. Het is Eric, een zeer dominante man, van wie Rachel vermoedt dat hij Judith mishandelt. De relatie spat uit elkaar en Rachel helpt Judith om Eric het huis uit te werken. Dan begint een wreed spel van terreur en intimidatie: Rachel ontvangt hatelijke mail, begeleid door compromitterende foto's. Onthutsende gebeurtenissen sluiten haar steeds verder in en ontwrichten haar leven.

3 opmerkingen:

Guido zei

Déze uitgave van Ana-lyse zou wel eens hoge ogen kunnen gooien in de categorie "lelijkste cover".

(De cover in het bericht d.d. 11 januari zag er toch veel smaakvoller uit...)

Peter Kuijt zei

Het lijkt mij ook dat de ontwerper van de cover in ieder geval de kunst van het papiervouwen niet machtig is.

Maurice zei

De cover geeft al een introductie over het verhaal binnenin. Als men die link niet kan leggen is men beter af met een boek over origami.
Never judge a book by its cover...