29 april 2010

Wordt verwacht 187 (nieuws, 2010)

EEN BELANGRIJK DOEL

'Naargeestig, stemt tot nadenken en uiterst origineel'. Een cryptische aanbeveling, maar wel eentje van thrillerauteur Mo Hayder en die is dan ook mooi meegenomen. Hayders reactie slaat op 'Rusteloos land', het thrillerdebuut van de Britse schrijfster Belinda Bauer, dat in september 2010 bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt. Volgens de uitgever betreft het een psychologische thriller over een kind dat het opneemt tegen een seriemoordenaar. ,,'Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht' meets 'De schreeuw van het lam''', aldus A.W. Bruna.

Elke dag na school en in de weekeinden, wanneer zijn vriendjes voetbalplaatjes ruilen, gaat de twaalfjarige Steven graven. Hij heeft een doel, een belangrijk doel. Als hij de botten van zijn oom Billy vindt, die op elfjarige leeftijd is verdwenen, zal zijn familie eindelijk rust hebben.

Waarschijnlijk is Billy om het leven gebracht door een seriemoordenaar die nog vastzit. Steven is vastbesloten om de krakende kieren en stinkende wonden in zijn familie te dichten. Hij schrijft de seriemoordenaar een brief, zonder zijn identiteit bekend te maken. Dan begint een kat-en-muisspel tussen een wanhopige jongen en een verveelde kindermoordenaar.

Belinda Bauer (1962) groeide op in Engeland en Zuid-Afrika. Ze studeerde journalistiek, film en scenarioschrijven en heeft gewerkt als verslaggever en scriptschrijver. In 1993 won ze met haar script van 'The Locker Room' de Carl Foreman/Bafta Award voor jonge Britse scenaristen. Bauer woont in Wales.

GEVAARLIJKE AFSTAMMELINGEN

Vampiers zijn hot, maar engelen doen het ook goed in het thrillergenre. Denk alleen maar aan al die engelenbeelden die op de covers van literaire thrillers staan. Op de cover van 'Het uur van de engelen' van de Amerikaanse Danielle Trussoni staat ook al zo'n gevleugeld wezen. Het boek, het eerste deel van een trilogie over de strijd tussen Goed en Kwaad, tussen mens en engel, ligt vanaf juni 2010 in de winkel.

Als twaalfjarig meisje is Evangeline door haar vader naar het St. Rosa-klooster in New York gebracht. Nu, elf jaar later, wordt haar rustige leven op zijn kop gezet wanneer ze tijdens haar werk in de bibliotheek een opmerkelijk verzoek van de heer Verlaine, een onderzoeker, ontvangt. Hij vraagt naar specifieke correspondentie met de moeder-overste uit 1943 en 1944.

Evangeline wil weten wat die jaartallen betekenen en komt zo achter de geschiedenis van een eeuwenoude verborgen strijd: het conflict tussen de angelologen, engelengeleerden, en de verschrikkelijk mooie, maar uiterst gevaarlijke afstammelingen van engelen en mensen, de Nephilim. Evangeline blijkt zelf in de traditie van de angelologen te staan en ze begint haar missie te begrijpen. Samen met Verlaine probeert ze te achterhalen wat de Nephilim van plan zijn om zo de aarde te behoeden van de ondergang. De strijd is nog niet voorbij...

Danielle Anne Trussoni (Wisconsin, 1973) heeft onder ander voor de The New York Times Magazine en The Telegraph Magazine geschreven en is bekend geworden met haar boek 'Falling Through The Earth'. Dit boek over de diepe sporen die de Vietnamoorlog bij haar vader heeft achtergelaten, werd door The New York Times tot een van de tien beste boeken van 2006 verkozen. Trussoni zet zich dan ook in voor de 'East Meets West Foundation', een hulporganisatie in Vietnam om mensen een beter leven te geven. Momenteel woont ze in Frankrijk om research te doen voor haar tweede thriller in de serie over engelen.


Andere nieuwe titels:

Suzanne Vermeer - 'De suite' (juni 2010). Alleenstaande moeder Joyce Ruitenbeek is manager van een populair hotel op Tenerife. Op een avond wordt ze overmeesterd door twee mannen die haar bedwelmen. De volgende dag komt ze bij in een hotelsuite, maar weet zich niets meer te herinneren.
Ake Edwardson - 'De laatste winter' (juni 2010). In de Göteborgse wijk Vasastan wordt op een decemberochtend in een chique appartement een gewurgde vrouw en een man in ernstige shock aan. De man zweert dat hij bij het ontwaken zijn vrouw levenloos naast zich in bed aantrof. Enkele dagen later vindt er een volstrekt identieke moord plaats.
Petros Markaris - 'Het kindermeisje' (juli 2010). De Atheense commissaris Kostas Charitos is met vakantie in Istanbul. Maar Charitos wordt gevraagd zich te verdiepen in het onderzoek naar de stokoude Griekse Maria Chambou. Zij heeft in Griekenland haar broer vermoord en is vervolgens naar Istanbul gevlucht om nog meer rekeningen te vereffenen.
Eric van Lustbader - 'De vertrouweling' (augustus 2010). Jack McClure moet als vertrouweling van de Amerikaanse president de verdachte moord op een senator onderzoeken. Maar op dat moment is hij in Moskou waar hij verwikkeld raakt in een conflict tussen een maffialid en een geheim agente.
John Sandford - 'Slecht geweten' (augustus 2010). Negentiende Lucas Davenport-thriller. Niet alleen de Republikeinse Conventie strijkt in Minneapolis neer, ook een bende dieven. Hun doelwit: goedgevulde campagnekoffertjes en slecht beveiligde geldtransportwagens. En dan worden er ook nog twee moordaanslagen voorbereid: één op de president, de ander op Davenport.
Matthew Reilly - 'Het pact van Paaseiland' (september 2010). Alleen als het avonturier Jack West lukt om zes eeuwenoude stenen samen te brengen en een verloren gewaand tijdmechanisme te activeren, kan de mensheid worden gered. Natuurlijk wordt Jack West tegengewerkt.
Andy McNab & Liz Rigbey - 'De Afghanistan missie' (september 2010). Sergeant Dave Henley is met het eerste peloton van de R-compagnie op missie in de Afghaanse provincie Helmand. De nog onervaren militairen gaan het gevecht aan met een vijand die meestal ongrijpbaar is en onverwachts toeslaat met bermbommen en hinderlagen.
Elizabeth George - 'Lichaam van de dood' (juli 2010). Terwijl inspecteur Thomas Lynley nog met buitengewoon verlos is nadat zijn vrouw is vermoord, wordt Isabelle Ardery als plaatsvervangend chef binnengehaald bij de Londense politie. Wanneer er op een begraafplaats in Stoke Newington een lichaam wordt gevonden, krijgt Isabelle de kans om te laten zien wat ze waard is.

Geen opmerkingen: