19 april 2010

Ver bovenaan (nieuws, 2010)

STIEG LARSSON BESTVERKOCHT IN EUROPA

De afgelopen twaalf maanden waren Stieg Larsson, Stephenie Meyer en Dan Brown de bestverkochte auteurs op de Europese markt.
Van de eerste tien in de lijst scoren de eerste acht ook in Nederland sellers. Dat zijn naast de top-drie Paolo Giordano, Carlos Ruiz Zafón, Tatiana de Rosnay, Camilla Läckberg en Henning Mankell. Anna Gavalda en Roslund & Hellström maken de toptien compleet, aldus Boekblad.

Enige Nederlander in de lijst is Herman Koch met 'Het Diner'. Hij stond in januari nog op de zevende plaats, maar is nu gezakt naar 12. Van de 25 boeken in de lijst zijn er tien oorspronkelijk Engelstalig, de rest is vertaald.

Stieg Larsson staat met zijn trilogie ver bovenaan. Hij heeft over de afgelopen twaalf maanden 4004,5 punten, terwijl Stephenie Meyer, ook met meerdere boeken, 'slechts' 2104 punten behaalde. De nummer drie moet het doen met 1681,5 punten. De Europese bestsellerlijst is op basis van de top-10 gegevens van zeven Europese landen. Voor elke maand dat een boek op de bestsellerlijst staat, krijgt de auteur punten. 50 punten voor de eerste plaats, 49 voor de tweede enzovoorts.

Deze Europese bestsellerlijst loopt van april 2009 tot en met maart 2010 en is tot stand gekomen door de lijsten van Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

1. Stieg Larsson
2. Stephenie Meyer
3. Dan Brown
4. Paolo Giordano
5. Carlos Ruiz Zafón
6. Tatiana de Rosnay
7. Camilla Läckberg
8. Henning Mankell
9. Anna Gavalda
10. Roslund & Hellström

Bron: Boekblad

Geen opmerkingen: