25 april 2010

Wordt verwacht 186 (nieuws, 2010)

EEN BLOEDERIG BUNDELTJE

'Een literaire thriller met magisch-realistische elementen'. Dat is de omschrijving die uitgeverij Q meegeeft aan 'De blauwe vogel', het thrillerdebuut van de in Ghana getogen dichter Nii Ayikwei Parkes. De recensent van The Financial Times bestempelde het boek, dat in juni 2010 verschijnt als 'een prachtig geschreven fabel'.

In een afgelegen dorp in Ghana wordt een bloederig bundeltje gevonden. De politie kan de oorsprong ervan niet achterhalen en roept de hulp in van forensisch expert Kayo Odammten. Kayo's technische hulpmiddelen en wetenschappelijke logica brengen het onderzoek niet veel verder: het object in het bundeltje is menselijk, maar bevat geen botten en kan dus geen lijk zijn.

In het dorp doet het gerucht de ronde dat er een vloek rust op een van de mannelijke inwoners. Zou het gerucht waar zijn? En wat doet de lokale bevolking? Neemt ze het recht in eigen handen?

Nii Ayikwei Parkes (1974, Groot-Brittannië) is opgegroeid in Ghana en woont nu in Manchester. Parkes schrijft poëzie, proza en artikelen. Van zijn hand verschenen eerder drie poëziebundels. Met de opbrengsten van een van zijn bundels richtte hij een fonds op voor schrijvers in Ghana. De dichter las overal ter wereld voor uit zijn werk: onder andere in New York, Londen, op Java en in Paradiso in Amsterdam. Parkes was ook artist in residence voor de BBC en writer in residence aan de California State University.

EEN ACHTHOEKIGE LAP

Hij schreef er al een non-fictieboek over, 'La Santa Alianza', maar in juni 2010 publiceert de Peruaanse schrijver Eric Frattini ook een thriller over de aanslag op paus Johannes Paulus II, getiteld 'Het labyrint van water'. Centraal staat de vraag: was de schutter Mehmet Ali Agca, die begin dit jaar vrijkwam, wel de hoofdverdachte? Frattini legt in het boek verbanden tussen de actualiteit en de bijbelse geschiedenis.

Afdera Brooks' grootmoeder ligt op sterven in haar huis in Venetië en vraagt haar kleindochter de inhoud van een kluis in New York op te halen. Het eeuwenoude manuscript dat Afdera daarin vindt lijkt een verloren evangelie te zijn, het evangelie van Judas Iskariot.

Afdera's poging de oorsprong van het geschrift te achterhalen voert haar van Zürich naar Alexandrië en van Cairo naar Akko. Iedereen met wie ze in contact komt, wordt kort daarna dood aangetroffen, met een achthoekige lap op het lichaam. Maar er is geen weg terug, zeker niet als ze bij de spullen van haar twintig jaar geleden verongelukte ouders eenzelfde stuk stof vindt. Op het spel staan Afdera's persoonlijke geschiedenis en de geschiedenis van het christendom.

Eric Frattini (Lima, 1963) is een essayist, schrijver, professor aan de politie-academie, Midden-Oostencorrespondent en politiek analist. Hij woonde enkele jaren in Tahiti (Polynesië), Asuncion (Paraguay), Beirut ( Libanon), Nicosia (Cyprus) en Jeruzalem (Israël).

Zijn werk is gepubliceerd in diverse landen waaronder Portugal, Italië, Frankrijk, Roemenië, Bulgarije, Polen, Rusland, Brazilië en de Verenigde Staten. Frattini, een liefhebber van reizen, stak onder andere de Stille Oceaan over op een rieten vlot en doorkruiste Borneo in een Land Rover. Hij woont tegenwoordig in Madrid.

Geen opmerkingen: