'JAMES BOND VOOR VROUWEN'
Ze verkocht meer dan tweehonderdduizend exemplaren van 'Passion' in haar geboorteland. In juli 2010 verschijnt dit 'achtervolgingsverhaal' van de Britse Louise Bagshawe in Nederlandse vertaling onder de titel 'Voortvluchtig' bij uitgeverij Artemis. Die bestempelt het boek als 'James Bond voor vrouwen'. En: 'voor de liefhebbers van Charlie's Angels'.
Als tieners worden Will en Melissa hartstochtelijk verliefd, maar door tussenkomst van haar familie wordt de relatie beëindigd. Melissa stort zich op haar studie; Will gaat verbitterd het leger in. Jaren later is zij docente in Oxford en hij miljonair in New York, twee verschillende werelden. Dan wordt de verloofde van Melissa zomaar neergeschoten, en Will is de enige die het verband ziet tussen deze moord en de verdachte dood van Melissa's vader, een professor die een aantal jaar daarvoor is gestorven. Bovendien weet hij wie het volgende doelwit zal zijn: zijn eerste grote liefde...
Samen slaan Will en Melissa op de vlucht, op de hielen gezeten door de meedogenloze Lola Montoya, een nietsontziende huurmoordenaar, met slechts één zwakke plek: Will Hyde.
Behalve auteur is Louise Bagshawe (1971) ook politica. Zij is kandidaat voor de Conservatieven tijdens de komende parlementsverkiezingen. Op haar veertiende sloot ze zich al aan bij de 'Conservatives', geïnspireerd door de toenmalige Britse premier Margaret Thatcher. In 1996 maakte ze de switch naar de Labour Party omdat zij Tony Blair zag als een 'sociaal-liberale Tory', om een jaar later weer naar de Conservatieven terug te keren.
Bagshawe heeft inmiddels een dozijn romans op haar naam staan. Ze verkocht meer dan anderhalf miljoen boeken in Engeland en haar werk verscheen in dertien talen. Bagshawe woont met haar drie kinderen in Northamptonshire. (foto auteur: Phil Weedon)
STILLE JONGEN
In september 2010 brengt Artemis eveneens 'In alles eenzaam' op de markt, een roman van Bagshawes Nederlandse leeftijdsgenoot Patricia Vlasman. Volgens de uitgever betreft het een roman over een ontgoochelde medewerkster van Bureau Jeugdzorg en een ontspoorde Marokkaanse jongen die ook al op de vlucht slaan.
De 26-jarige jeugdreclasseringsambtenaar Tessa is niet op haar mondje gevallen en met mannelijke collega's die avances maken veegt ze direct de vloer aan. Toch gaat achter een grote mond veel opgekropte woede schuil en lijdt Tessa aan een eetstoornis.
De 17-jarige Marokkaanse Rachid staat bekend als een doodgewone, stille jongen. Hij worstelt met de dood van zijn oudere broer Hamid, een succesvolle student geneeskunde, op wie zijn ouders al hun hoop hadden gevestigd. Tot ieders verbazing wordt Rachid plotseling verdacht van het beramen van een terroristische aanslag en hij komt onder begeleiding te staan van Tessa. Hun ogenschijnlijk verschillende achtergronden blijken meer overeenkomsten te hebben dan gedacht. De zoektocht van de puber Rachid en die van de gefrustreerde Tessa komen op een even verrassende als tragische manier bij elkaar wanneer zij op de vlucht moeten slaan.
Patricia Vlasman (1971) ging op haar negentiende bij het ministerie van Justitie in Amsterdam werken en studeerde in deeltijd rechten en politicologie. Gaandeweg specialiseerde zij zich in het jeugdstrafrecht en mediation. Na een uitstap bij de Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg Amsterdam werd zij in 2001 bij het stafbureau van de korpsleiding van de Utrechtse politie aangesteld als projectleider van het onderzoek naar de harde kern van jeugdcriminaliteit.
Vlasman werd geboren met een verdikte hartspier. Een hartoperatie in de Verenigde Staten in 2006, waarvoor zij zelf via een benefietconcert het geld bij elkaar sprokkelde, maakte een einde aan haar hectische carrière. Sindsdien houdt zij zich fulltime bezig met het schrijven van romans en korte verhalen. 'In alles eenzaam' is haar debuut. (foto auteur: Annemarieke van den Broek)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten