15 april 2010

In verwarring (nieuws, 2010)

SCHRIJVER VRAAGT LEZER COVER TE KIEZEN VOOR POLITIEKE THRILLER

De Amerikaanse televisiepresentator Glenn Beck, anchorman van het conservatieve tv-station Fox News, heeft lezers opgeroepen om een cover uit te kiezen voor zijn komende roman over een Amerika dat flink in het nauw is gedreven.
De apocalyptische, politieke thriller 'The Overton Window', verschijnt in juni 2010 bij Treshold, een conservatieve imprint van de Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster. Treshold publiceerde eerder ook al Becks boeken 'Arguing with Idiots' (een boek vol scheldkanonnades tegen vakbonden, de gezondheidszorg en progressievelingen) en 'The Christmas Sweater' (over een jongen die een harde les leert, als hij met Kerstmis een handgebreide trui cadeau krijgt).

De talkshowpresentator onthulde vorige maand tijdens een bijeenkomst in Orlando voor 8000 fans enkele details over het verhaal achter 'The Overton Window'. Volgens hem vertelt het boek een verhaal over 'Amerika in een tijd zoals vandaag de dag waarin veel mensen in verwarring zijn, de Amerikaanse regering in een crisis verkeert en een volksbeweging genaamd Founders Keepers aan invloed wint en tot een burgeroorlog leidt'.

De conservatieve tv-coryfee, die vindt dat abortus moord is, wapenbezit propageert en meent dat er weinig tot geen bewijzen zijn van de opwarming van de aarde, heeft een enorme invloed in op de bestsellerlijsten. Deze week vroeg hij lezers te kiezen uit vier covervoorbeelden (afgebeeld is een daarvan), variërend van een bewapend Vrijheidsbeeld tot een soort Colossus-achtig standbeeld dat over de skyline van New York uitkijkt. 'The Overton Window' verwijst naar de gelijknamige politieke theorie, bedacht door Joe Overton. Met dit 'raam' bedoelt Overton het deel van alle mogelijke opties dat door het grote publiek als aanvaardbaar wordt beschouwd. Dit raam kan verschuiven. Zo schoof het in de jaren zestig op naar 'links' om nu weer flink naar de rechterkant van het politieke spectrum te koersen.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: