17 april 2010

Wordt verwacht 184 (nieuws, 2010)

HET VERLEDEN HERSCHRIJVEN

Lezers die het werk van Herman Koch en Renate Dorrestein, maar ook Patricia Highsmith waarderen, zullen zeker in hun nopjes zijn met 'Het fantoomalbum', het derde boek van de Amerikaanse schrijfster Carolyn Parkhurst. Dat verwacht althans uitgeverij L.J. Veen, die deze 'verbluffende murder mystery' in september 2010 in de boekhandel doet belanden.

'Het fantoomalbum' gaat over bestsellerschrijfster Octavia Frost. Ze heeft net haar nieuwste boek afgerond. Het betreft een bijzondere roman, waarin ze de laatste hoofdstukken van al haar vorige romans heeft herschreven. Hierbij zijn allerlei verwijzingen naar haar persoonlijke leven verdwenen, zoals een afschuwelijke gebeurtenis die haar familie jaren eerder heeft getroffen. Ze heeft haar verleden herschreven.

Op weg naar haar uitgever leest Frost op de lichtkrant op Times Square dat haar zoon Milo, een beroemde zanger, wordtd beschuldigd van de moord op zijn vriendin. Hoewel Octavia en Milo al jaren geen contact meer hebben, gaat ze op stel en sprong naar hem toe. Heeft ze haar zoon tot moord gedreven? En wat is er al die jaren geleden precies gebeurd?

Carolyn Parkhurst (1971) publiceerde in 2003 haar eerste roman, 'The Dogs of Babel', waarin ze vertelt over een taalkundige die op een kwade dag zijn vrouw dood aantreft. Ze is gevallen (of gesprongen) uit een appelboom. De enige getuige lijkt de hond Lorelei te zijn. Hij probeert de hond zo ver te krijgen dat die hem gaat 'vertellen' wat er is gebeurd. In 'Lost and Found', uit 2006, portretteert Parkhurst de deelnemers aan de gelijknamige realityshow: een moeder uit een buitenwijk en haar opstandige dochter, twee onlangs gescheiden broers, een stel voormalige kindsterren, twee pasgetrouwde herboren christenen en een koppel 'verse' miljonairs.

Geen opmerkingen: