BUNDEL VOL ZONDIGE BETREKKINGEN
Uitgeverij Athenaeum brengt in juni 2010 - tijdens de Maand van het Spannende Boek - een opvallende titel op de markt: 'Het gruwelkabinet'. Het is een bundel met dertien horrorverhalen uit de negentiende eeuw.
Volgens de uitgever wordt de lezer in 192 pagina's het volgende voorgeschoteld: moord en zelfmoord, verminking en zelfverminking, wraak en wroeging, grafkelders en dodenakkers, galgen en guillotines, duivels en demonen, medische experimenten en zondige betrekkingen, zwarte katten en duistere hagedissen, menselijke berekening en occulte hekserij, geheime gangen en stenenregens.
Wie de term Nederlandse gruwelverhalen in de mond neemt, denkt niet meteen aan de negentiende eeuw. In de literatuurgeschiedenis kreeg horror geen plaats. Dat wil volgens Athenaeum echter niet zeggen dat er in de negentiende eeuw (in het spoor van de buitenlandse zwarte romantiek) in Nederland geen gruwelliteratuur geschreven is.
Onder de auteurs van de dertien gruwelverhalen zijn - voor de kenners - bekenden als Hendrik Consciensce (zie foto) en Alexander Ver Huell, minder bekende grootheden als Jan Bastiaan Christemeijer, Boudewijn (pseudoniem van J.L. van Vliet) en Carel van Nievelt. Maar er zijn ook verhalen opgenomen van schrijvers die hun werk anoniem publiceerden of alleen met hun initialen ondertekenden. De verhalen zijn bewerkt en in modern Nederlands overgezet door tekstdichter Ivo de Wijs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten