15 april 2010

Wordt verwacht 183 (nieuws, 2010)

OUD KWAAD IN DE BODEM

We hebben nog een week of vijf te gaan, maar dan moet-ie wel in de winkel liggen: 'De duim van Alva', de nieuwe thriller van het Nederlands-Vlaamse schrijversechtpaar Kisling & Verhuyck. Want het boek, dat voor mei 2010 door uitgeverij De Arbeiderspers wordt aangekondigd, is een onvervalste pinksterthriller.

Het verhaal speelt zich in het hedendaagse Antwerpen. Het decor is de Sinksenfoor, de grootste kermis van de stad die elk jaar op de zaterdag voor Pinksteren start op de Gedempte Zuiderdokken. De mensen zijn van vlees en bloed. Veel bloed!
Elk jaar klagen de omwonenden over de stijging van de criminaliteit tijdens de zes weken dat de kermis duurt. Sommigen beschuldigen de Grand Guignol, het kleine theater van de Angst. Zouden die bizarre sketches echt de bloeddorst opwekken? Anderen wijten de toename van de agressie aan het helse lawaai van de Mighty Maiden, een kermisattractie die de grond doet daveren en elke gedachte onmogelijk maakt.

Of ligt de oorzaak in het verleden? De nu zo swingende Antwerpse wijk Het Zuid is gebouwd op de plek waar eertijds de dwangburcht stond van de gehate Spaanse hertog Alva. Is er sprake van oud kwaad dat in de bodem is achtergebleven en door de kermis wordt geactiveerd?

Cornelius Reyziger, Nederlands journalist voor een gezaghebbend tijdschrift, gelooft er niet in. Wanneer zijn vrouw zich bang laat maken door wazige theorieën, doet hij ze schamper af als onzin. Maar gaandeweg wordt ook hij meegetrokken in het horrordrama.

Na ieder vijf romans te hebben gepubliceerd, besloten Paul Verhuyck (Antwerpen, 1940) en Corine Kisling (Rotterdam, 1954) hun krachten te bundelen. 'Het Leugenverhaal' verscheen in 2007. Deze roman, die een link legt tussen de graal- en de Reynaertlegende werd bekroond met de Zeeuwse Boekenprijs. Een jaar later volgde 'Kwelgeest', waarin de oude volksheld Ulenspiegel voor ruzie en doodslag zorgt in het Leidse universitaire milieu. Kisling en Verhuyck wonen in Graauw, Zeeuws-Vlaanderen. Kisling werd in 1997 bekroond met de Schaduwprijs voor haar eerste thriller 'Satan in de polder'. (foto auteurs: Peter Verdurmen)

Andere nieuwe titels:

Ferdinand von Schirach - 'Misdaden' (augustus 2010). Na 40 jaar huwelijk slaat een huisarts zijn vrouw dood met een bijl. Een man berooft een bank, maar daar heeft hij goede redenen voor. En een jonge vrouw doodt haar broer, uit liefde. De Duitse strafrechtadvocaat Ferdinand von Schirach (München, 1964) verwerkte ervaringen uit zijn praktijk in een verhalenbundel. Reeds een bestseller in Duitsland, 120.000 exemplaren verkocht.
Tineke Beishuizen - 'Gekleed te water' (september 2010). Als Marg hoort dat ze niet lang meer zal leven, heeft ze nog maar één verlangen: de problemen van haar dierbaren oplossen, zodat ze met een gerust hart kan sterven. Maar daarbij gaat ze met harde hand te werk.

Geen opmerkingen: