10 april 2010

Wordt verwacht 182 (nieuws, 2010)

MARKTPLAATS VOOR MOORD

Nu misdaadauteurs uit Scandinavië zo 'hot' zijn en commercieel succesvol, heeft iedere uitgever wel 'de nieuwe thrillersensatie' uit die contreien in huis gehaald. Uitgeverij De Fontein presenteert op 25 mei 2010 - zo vlak voor de Maand van het Spannende Boek met het thema 'Mørd en dødslag' - 'een toptitel', te weten 'Moord.net' van het Deens-Zweedse schrijversduo Buthler & Öhrlund.

De twee fantaseerden over het bestaan van zoiets als een Marktplaats voor moord. Stel, je wilt iemand vermoorden? Dat kan heel simpel door het slachtoffer op te geven op de site Moord.net. Een anoniem persoon pleegt voor jou de moord. Voorwaarde is wel dat jij ook weer een moord moet plegen voor een onbekend persoon die zich ook heeft aangemeld op deze site. Voort wat hoort wat. Een ruildienstsysteem.

Een jong meisje in Zweden wordt bruut doodgeschoten door een Duitse ingenieur die ze nooit heeft ontmoet. Een vriendelijke, 47-jarige moeder uit Australië en een van de kopstukken van de Zweedse financiële sector veranderen van het ene op het andere moment in koelbloedige killers. En wie is de Amerikaanse soldaat die de nek breekt van een ICT-specialist op de veerboot tussen Helsinki en Stockholm?

Overal staan politiediensten machteloos tegen de golf van onoplosbare moorden die de wereld overspoelt. Er zijn geen daders. Geen motieven. Geen verbanden. Intussen zijn talloze bedrijven op internet het slachtoffer van grootscheepse afpersingspraktijken. Rechercheur Jacob Colt is belast met de verschillende zaken in Zweden, en wanneer hij tijdens een politiecongres in contact komt met enkele van zijn buitenlandse collega's ontdekken ze dat er wellicht verband bestaat tussen de onopgeloste delicten. Het spoor leidt hen naar Rusland, waar een sinistere groepering een wereldwijd netwerk heeft opgezet… voor moord.

Pikant gegeven: de twee schrijvers kwamen met elkaar in contact via... internet. Dan Buthler (1965) werd geboren in Rønne in Denemarken. Hij studeerde economie en werkte als consultant voor Dagens Nyheter, de grootste ochtendkrant in Zweden. Buthler liep al jaren rond met het idee voor 'Moord.net', maar hij beschouwde zich als een matig schrijver, zodat het idee bij een idee bleef. ,,Maar toen ik Dag Öhrlund ontmoette, dacht ik dat hij de ideale partner was om het boek mee te schrijven'', aldus Buthler op de website van de twee auteurs. Volgens Buthler zal het niet bij deze ene thriller blijven.

Dag Öhrlund, wiens leeftijd niet bekend is, stelt dat hij zijn hele leven al verhalen heeft verteld. ,,Ik heb 35 jaar als journalist gewerkt. Daarnaast schreef ik boeken speciaal voor mensen die moeite hadden met lezen, voor die boeken fotografeerde ik ook.'' Öhrlund illustreerde ook boeken over voedsel, drank en chocolade.

Öhrlund heeft gepubliceerd in ruim 150 tijdschriften in twintig landen. Tevens geeft hij lessen over schrijven, welzijn en veilig internetgedrag op scholen en voor organisaties. ,,Het schrijven van thrillers is nieuw voor mij. Ik benader het genre dan ook met het grootste respect. Overigens heb ik in tijden niet zo veel plezier gehad in schrijven als nu.''

Geen opmerkingen: