27 april 2010

Cijfers over letters (nieuws, 2010)

OPLAGE SPANNEND GESCHENKBOEK BREEKT WEER RECORD

Jaar na jaar breekt de oplage van het geschenkboek voor Juni - Maand van het Spannende Boek records. En in 2010 is dat niet anders. Scheidend CPNB-directeur Henk Kraima was vooraf nog sceptisch dat de startoplage van 'Erken mij' van Esther Verhoef, het geschenkboekje van vorig jaar (805.000 exemplaren), niet zou worden gehaald. Mogelijk zou de boekhandel door de crisis wel een pas op de plaats gaan maken. Maar vandaag kon Kraima bekendmaken dat 'Onmacht', het geschenk dat Charles den Tex schreef voor de Maand van het Spannende Boek, verschijnt in een oplage van 865.000 exemplaren. Inderdaad, opnieuw een record.

Nog meer cijfers over letters: Uit een onderzoek van GfK Retail & Technology Benelux blijkt dat 1 op de 10 Nederlanders afgelopen jaar een Scandinavische thriller heeft gelezen. Bijna 1 op de 5 titels in de Top 60 van bestverkochte thrillers is afkomstig uit Scandinavië. Een groot deel van de populariteit is te danken aan de Zweedse schrijver Stieg Larsson. Zijn drie delen van de Millennium Trilogie bezetten de eerste, derde en vierde plaats op de lijst van de zestig bestverkochte spannende boeken van het afgelopen jaar. Het aandeel spannende boeken uit Scandinavië in deze top zestig is 18 procent, een verdrievoudiging ten opzichte van een jaar eerder.

De hoogste Nederlandse thrillerauteur in de lijst is Saskia Noort (Anthos) met 'De verbouwing'. Noort geldt als een van de succesvolste Nederlandse misdaadauteurs van dit moment. Haar boek 'Terug naar de kust' staat al zeven jaar onafgebroken in de top zestig.

Volgens de CPNB blinken Scandinavische thrillers uit in realisme, waardoor Nederlanders ze aantrekkelijk vinden. ,,Het is er altijd koud en er zijn genoeg afgelegen plekken om te kunnen moorden'', aldus programmaleider Esther Scholten. Overigens ligt het moordcijfer in Scandinavië helemaal niet zo hoog, zocht Scholten uit. ,,Als je de moorden in de thrillers bij elkaar optelt, is dat een vertwaalfvoudiging van de werkelijke cijfers.''

De zestig titels in de lijst zijn geschreven door 28 auteurs, inclusief duo's zijn dat veertien vrouwen en negentien mannen. Vrouwen leveren 35 titels, een lichte toename ten opzichte van vorig jaar. Acht schrijvers zijn met drie of meer titels aanwezig. Daarmee bezetten ze in totaal 56 procent van de lijst, een toename van 9 procent. Karin Slaughter (Cargo) komt zeven maal voor en is daarmee de meest genoteerde. ,,Auteurs worden meer en meer merken'', vatte Kraima de cijfers oneerbiedig samen.

Bij de in totaal 17 uitgevers is de top-3 onveranderd gebleven. Ambo|Anthos (NDC|VBK) staat aan kop met 14 titels, gevolgd door A.W. Bruna (WPG) met 11 en De Bezige Bij (WPG) met 9.

Zoals bekend is het thema van de Maand van het Spannende Boek is dit jaar 'Mørd en Dødslag', met als ondertitel 'Meeslepende misdaadverhalen uit Scandinavië'. De actiemaand wordt voor het vierde achtereenvolgende jaar geopend met The Power of Plots - de Avond van het Spannende Boek. Dit jaar is dat op dinsdag 1 juni in de Melkweg in Amsterdam. Naast Charles den Tex zijn veel Scandinavische thrillerauteurs aanwezig, zoals 'the grand old lady' Maj Sjöwall, Jo Nesbø, Roslund & Hellström, Arnaldur Indridason, Jens Lapidus, Anne Holt, Asa Larsson, Matti Rönkä, Leif Davidsen, Mikkel Birkegaard, Pia Juul en Camilla Läckberg. Muziek is er van de Noorse singer-songwriter Bernhoft.

De avond wordt om 19.45 geopend met de uitreiking van de Schaduwprijs en De Gouden Strop 2010. De avond is toegankelijk voor publiek. Voor meer informatie: www.maandvanhetspannendeboek.nl

Op woensdag 2 juni organiseert sponsor NS op station Den Haag Centraal de NS Thriller Wissel. Treinreizigers krijgen dan de mogelijkheid een spannend boek dat zij reeds hebben gelezen te ruilen voor een ander. Charles den Tex is aanwezig om te signeren.

Geen opmerkingen: