02 april 2010

In het hoofd (nieuws, 2010)

TV-PROGRAMMA'S INSPIRATIEBRON VOOR NIEUWE 'APPEL'

Televisieprogramma's over gladde oplichters en hun slachtoffers (vaak vrouwen) waren een onmisbare inspiratiebron voor René Appel bij het schrijven van zijn nieuwe thriller 'Van twee kanten'. Dat zei de schrijver deze week bij de presentatie van zijn boek in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). 'Van twee kanten' is een van de elf titels op de longlist van de Gouden Strop 2010.

De tweevoudig Stropwinnaar bekende dat hij vlot werkt, per dag schrijft hij zes à zeven boekpagina's. Tijdens het schrijven denkt hij vooral in scènes en lokaties. De meeste moeite heeft hij met het geloofwaardig maken van extreme gebeurtenissen.

Het leukste van het schrijven van 'Van twee kanten' vond Appel het verzinnen van de leugens van de hoofdpersoon. Hij is als het ware in het hoofd van de oplichter gaan zitten om te bedenken wat deze nu weer voor listen zou kunnen verzinnen. Appel gaf als voorbeeld een scène uit het boek waarin de hoofdpersoon een jonge vrouw wil versieren. De man zegt haar huis te bewonderen en ter plekke verzint hij dat hij kleurenblind om zo medeleven bij de vrouw op te wekken.

René Appel overhandigde het eerste exemplaar van 'Van twee kanten' aan collega Mensje van Keulen. De twee zijn al circa veertig jaar bevriend. Zij leerden elkaar kennen via de redactieburelen van Propria Cures, het Amsterdamse studentenblad.

Geen opmerkingen: