13 april 2010

Gerbrand wel... (nieuws, 2010)

'DE REÜNIE' HAALT SHORTLIST NIET

Het thrillerdebuut 'De reünie' (2004) van Simone van der Vlugt heeft de acht titels tellende shortlist van de Impac Dublin-prijs niet gehaald. Haar boek stond met 155 andere werken van schrijvers van over de hele wereld op de longlist die in november 2009 werd vrijgegeven. De Impac Dublin-prijs is een van de meest lucratieve literaire onderscheidingen. De winnaar krijgt honderdduizend euro.

Overigens heeft de shortlist wel een Nederlands tintje. Gerbrand Bakker is met zijn debuut 'Boven is het stil' uit 2006 een van de kanshebbers. Bakker moet het met zijn plattelandsroman, die in het Engels de titel 'The Twin' draagt, opnemen tegen onder anderen de Ierse auteur Joseph O'Neill met 'Netherland', de Britse schrijfster Zoë Heller ('The Believers') en de Duitser Christoph Hein ('Settlement').

De longlist werd samengesteld door bibliotheekmedewerkers van over de hele wereld die hun favoriete titels mochten nomineren. Er deden 163 bibliotheken uit 123 steden in 43 landen mee. Nog meer cijfers: de 156 boeken komen uit 46 landen en zijn in achttien talen verschenen. Op 17 juni wordt onthuld wie de prijs heeft gewonnen. Eerdere winnaars waren Herta Müller (de Nobelprijswinnaar van 2009), Per Petterson en Colm Tóibín. De Amerikaanse schrijver Michael Thomas won de laatste editie met 'Man Gone Down'.

Geen opmerkingen: