12 april 2010

René Appel - Van twee kanten (2010)


Hij liegt zelfs over zijn kinderen


(Door Peter Kuijt)

Laatst was er weer zo eentje bij het Tros-programma Opgelicht: 'Een charmante, gevoelige en betrokken gentleman' die precies wist hoe hij vrouwen moest inpalmen. En hoe hij ze moest oplichten. Volgens het programma had deze man met mooie verhaaltjes vijf goedgelovige aanbidsters in totaal een half miljoen euro afgetroggeld. Maar gelukkig waren daar Antoinette Hertsenberg en haar team die deze beroepsfantast ontmaskerden.

Doktersassistente Fransien Wagtendonk moet het zonder de inbreng van Hertsenberg c.s. zien te klaren. Het lijdend voorwerp uit Van twee kanten, de laatste thriller van tweevoudig Gouden Stropwinnaar René Appel, tuint met open ogen in de fabeltjes van Rob Laarman. Deze stelt zich op de begrafenis van haar vader voor als organisatieadviseur. Bij leven en welzijn had Fransiens vader, eigenaar van een scheepswerf, zakelijke contacten gehad met Laarman, zo beweert de laatste. En misschien kan hij wel van dienst zijn bij het verkopen van de werf aan de hoogste bieder.

Fransien gelooft het allemaal. Zijn verhalen over zijn oudere broer die bij een brommerongeluk is omgekomen, de vergeefse redding van een jochie die door het ijs is gezakt, zijn vechtscheiding, ja, hij liegt zelfs over zijn kinderen. Fransien, wier moeder met een nieuwe liefde in Australië leeft en na het verlies van haar man (omgekomen bij een verkeersongeluk) en haar vader nu helemaal alleen, valt voor de warme begripvolle glimlach van Laarman. En ze trouwen. Dan komen er twijfels, want Laarman vraagt wel heel vaak of ze financieel wil bijspringen (ja, die alimentatie kost wat) en wil investeren in zijn eigen bedrijfje.

Fransiens overbuurvrouw Tosca heeft die twijfels over Laarman al langer. Ze waarschuwt haar vriendin, vergeefs vooralsnog. Maar Tosca laat zich niet zo gauw uit het veld slaan, want ze volgt zo haar eigen (dubbele) agenda.

René Appel, de eminence grise van de vaderlandse psychologische thriller, is op zijn best in Van twee kanten. Uit een op zich simpel gegeven heeft hij een doordachte thriller gecreëerd. De belangrijkste personages worden fraai uitgetekend, op zijn soepele stijl is wederom niets aan te merken. Op de juiste momenten geeft hij een verrassende draai aan het verhaal om te besluiten met een nog lang naijlende ontknoping. Met Van twee kanten behoort Appel tot de laatste elf kanshebbers op de Gouden Strop. En terecht.

René Appel - Van twee kanten. Uitgeverij Anthos, 287 pag.

Geen opmerkingen: