07 april 2010

Tussen Mankell en Dijkzeul (nieuws, 2010)

THRILLERDEBUUT VAN BINNENVAARTSCHIPPER

Veel auteurs van misdaadromans kunnen niet alleen van de opbrengsten van hun boeken boterhammen smeren. Doorgaans hebben ze er nog een professie bij. In het Nederlandse gilde van thrillerschrijvers lopen derhalve ook een chemisch analist, een metselaar, een archivaris, advocaten, (oud-)rechercheurs, en een voormalig bosbouwer rond. Vanaf eind april voegt zich een binnenvaartschipper bij het gezelschap. Want dan verschijnt - bij uitgeverij De Leeskamer - het debuut 'Tunnelmoord' van Esther de Blank. En De Blank is al enige decennia in de binnenvaartsector werkzaam.

Hoofdpersoon in 'Tunnelmoord' is Isabel Jansen, die als Parijse rechercheur gespecialiseerd is in de binnenvaart: ze wordt door De Leeskamer beschreven als een krachtige vrouw in een echte mannenwereld.

De in Frankrijk wonende Esther de Blank (1951) kent de wereld van de scheepvaart van binnenuit. De Blank: ,,Ik ben gek op machines en motoren. Twintig jaar geleden ben ik in de scheepvaart terechtgekomen, eerst op zee, later in de binnenvaart. Het schrijven van een boek dat zich in deze wereld afspeelt, was een logische keuze.'' Ze heeft haar eigen schip, de Avalon.

De Blank, die op haar website zegt te kampen met een lichte woordblindheid, creëert verhalen sinds ze heeft leren schrijven, stelt de uitgever. Door haar drukke leven bleef het vooral bij het schrijven van korte verhalen, tot een vriend haar uitdaagde aan een roman te beginnen. De Blank: ,,Binnen drie weken kostte die uitdaging hem een fles whisky. Als ik nu schrijf, is dat in zo'n hoog tempo en ontbreken zoveel letters, dat geen mens er iets van snapt. Dankzij de tekstverwerker kan ik er daarna iets leesbaars van brouwen.''

Haar debuut gaat over de moord op een schippersechtpaar. Hun lichamen zijn gevonden op een spits (een binnenvaartschip) en de moord moet gepleegd zijn in de kilometers lange tunnel van het kanaal Marne à la Saône. Isabel Jansen, dochter van een Nederlandse vader en een Franse moeder, moet deze brute moord oplossen.

Uitgever Hans van den Boom van De Leeskamer zegt hoge verwachtingen te hebben van het boek. ,,'Tunnelmoord' is een politieroman met sfeervolle beschrijvingen van Frankrijk, waarin je de geur van smeerolie kunt opsnuiven.'' Van den Boom legt de lat hoog en zegt: ,,Ik zie haar als de ideale combinatie tussen Henning Mankell en Lieneke Dijkzeul.''

Geen opmerkingen: