28 april 2010

Roslund & Hellström - Drie seconden (2010)


Bolletjesslikkers en infiltranten


(Door Maarten Moll)

Drie seconden is de vijfde thriller van het Zweedse schrijversduo Anders Roslund en Börge Hellström. In hun thrillers spelen maatschappelijke thema's, zoals vrouwenhandel, prostitutie, eigenrichting, de doodstraf en drugssmokkel altijd een belangrijke rol. Vaste waarde is de dwarse politie-inspecteur Ewert Grens.

In Drie seconden draait het om het gegeven of de politie en de regering gebruik mogen maken van criminele infiltranten. Piet Hoffmann is een ex-crimineel die door een speciale, geheime afdeling van de Stockholmse politie wordt ingezet om in een Poolse drugsbende te infiltreren. Drie seconden begint als hij een groep Poolse bolletjesslikkers hun bolletjes (amfetamine) laat uitspugen. Daarbij gaat er iets mis, waardoor de 'gewone' Stockholmse politie op het spoor komt van de drugslijn.

Terwijl Hoffmann van de Poolse drugsbaronnen opdracht krijgt de drugshandel binnen de grote gevangenissen in Zweden op touw te zetten, bijt Ewert Grens zich vast in de zaak. Roslund en Hellström hebben met de onconventionele Grens een fascinerend karakter geschapen. Ze diepen dat karakter - Grens rouwt in dit boek om zijn gestorven geliefde - tegen de achtergrond van de drugszaak mooi uit, waardoor Drie seconden een diepere laag krijgt.

Dan krijgt Hoffmann toestemming, onder andere van een staatssecretaris, om als crimineel in een Zweedse gevangenis te worden geplaatst. Mooi is hoe Roslund en Hellström Hoffman met poëzie en tulpen drugs de gevangenis in laten smokkelen. De grote vraag is - terwijl Grens steeds meer te weten komt, ook over de inzet van criminelen bij de politie - of zijn dekmantel het zal houden in een gevangenis met de meest beruchte misdadigers van Zweden, én een afvaardiging van de Poolse organisatie waar Hoffmann voor werkt. Meer van de plot weggeven is hier onverstandig.

Rosland en Hellström weten de spanning goed op te bouwen, en geven en passant een geloofwaardig en tegelijkertijd onthutsend beeld van hoe op het hoogste niveau met infiltranten wordt omgegaan, waarbij beslist geen vuile handen mogen worden gemaakt. Drie seconden is een uitstekende thriller. Met ieder boek worden Roslund & Hellström iets beter.

Roslund & Hellström - Drie seconden. Vertaling: Jasper Popma en Wendy Prins. Uitgeverij De Geus, 544 pag.

(Bron: Het Parool)

Geen opmerkingen: